Opnieuw relatief rustige azc-avond in Heesch

Driehonderd mensen stonden buiten bij de hoorzitting. Twee mensen werden gearresteerd.

Veel politie en mensen op de been buiten het gemeentehuis van Bernheze, waaronder Heesch valt, bij een informatie-avond vorige week over de komst van een azc.
Veel politie en mensen op de been buiten het gemeentehuis van Bernheze, waaronder Heesch valt, bij een informatie-avond vorige week over de komst van een azc. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Een hoorzitting in de Brabantse dorp Heesch over de komst van een asielzoekerscentrum is relatief rustig verlopen. Ondanks een demonstratieverbod stonden zo’n driehonderd mensen buiten het gemeentehuis, maar de aanwezigen dropen af nadat een grote politiemacht hen op afstand had gehouden.

Twitter avatar renevanderlee renevanderlee samenscholingsverbod of niet, in #Heesch staan honderden mensen op kruising bij gemeentehuis . En ze zijn niet voor het #azc #bd

Twee mensen werden gearresteerd; een voor het afsteken van vuurwerk en een ander omdat diegene geen id kon laten zien. De politie had vooraf aangekondigd in te zullen grijpen als het demonstratieverbod overtreden zou worden. In het gemeentehuis waren zo’n zeventig mensen op komen dagen om hun mening te geven over de eventuele komst van een azc.

Ook op andere plekken in het land, Veghel en Leeuwarden, verliepen informatieavonden over de komst van azc’s rustig. Daar moeten azc’s verschijnen die plek bieden aan respectievelijk driehonderd en zeshonderd asielzoekers, meldt ANP.

Geen besluit, geen discussie

De gemeente Bernheze, waaronder Heesch valt, had van tevoren duidelijk gemaakt dat maandagavond geen beslissing genomen zou worden over de komst van een azc. Ook discussie was uitgesloten. De hoorzitting verliep verder rustig. Aanwezigen kregen drie minuten de tijd om te laten horen wat ze ervan vonden. Daarna mochten raadsleden vragen stellen, maar dat lieten ze achterwege. Later deze week wordt bekend wanneer de gemeente een besluit neemt.

Heesch overweegt een azc te bouwen dat maximaal tien jaar lang plek moet bieden aan 500 asielzoekers. Vorige week maandag liep een demonstratie in het dorp, waar zo’n 13.000 mensen wonen, tegen de komst van het azc uit de hand. Betogers, volgens de burgemeester allemaal afkomstig van buiten de gemeente, bestormden het gemeentehuis, waarna de ME ingreep. De dag erna werden varkens opgehangen op de plek waar het azc moet verschijnen. Ook kreeg de gemeente een kogelbrief bezorgd.

Twee informatieavonden daags na de rellen verliep rustig. Daarbij mochten alleen inwoners uit de gemeente aanwezig zijn.