Nieuwe voorzitter voor NWO gezocht

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft donderdag een vacature geopend voor een nieuwe voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de wetenschapsfinancier die jaarlijks zo’n 650 miljoen euro verdeelt. Onder deze voorzitter moet het geheel te vernieuwen bestuur de ingrijpende reorganisatie van NWO voltooien die onlangs is ingezet. Minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van OCW kondigden de reorganisatie eind 2014 aan. Het plan stuitte op veel kritiek, omdat de rol van wetenschappers bij het verdelen van onderzoeksvoorstellen te zeer beperkt dreigde te worden. Daarna is het plan aangepast. Volgens een woordvoerder dient de huidige voorzitter, Jos Engelen, gewoon zijn mandaat uit. Het nieuwe bestuur start op 1 januari 2017. (NRC)