Ondernemingsraad DA naar de rechter om doorstart

De ondernemingsraad hoopt dat de rechter zich uitspreekt over doorstart van DA, dat werd overgenomen door de Nederlandse Drogisterij Service.

Een filiaal van drogisterijketen DA in Alphen aan den Rijn.
Een filiaal van drogisterijketen DA in Alphen aan den Rijn. Foto: Alexander Schippers / ANP

De ondernemingsraad van de failliete drogisterijketen DA stapt naar de rechter om de gang van zaken rondom de doorstart aan te vechten. Vakbond CNV, die de rechtszaak betaalt, denkt dat de snelle doorstart van DA “mogelijk niet zuiver” was.

DA vroeg eind december uitstel van betaling aan en werd een week later door de rechter failliet verklaard. Meteen werd een doorstart aangekondigd met de hulp van de Nederlandse Drogisterij Service (NDS). Daarbij verliest waarschijnlijk een derde van de 212 werknemers zijn baan.

‘Ondernemingsraad genegeerd bij overname’

Volgens CNV-bestuurder Roos Rahimi zou de ondernemingsraad totaal genegeerd zijn bij de overname. De OR heeft om die reden ook geen advies kunnen uitbrengen over wat de nieuwe situatie betekent voor de werknemers die hun baan behouden. Tegenover persbureau ANP noemt Rahimi het negeren van de ondernemingsraad “onwettelijk”.

Als de zaak voorkomt, kan het faillissement van DA niet worden teruggedraaid; enkel de overname van DA door NDS kan ter discussie komen te staan. Rahimi spreekt dan ook van een “principekwestie”. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt bij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

Het faillissement van DA betrof het hoofdkantoor en het distributiecentrum. Vrijwel alle winkels zijn in handen van franchisenemers, die dan ook niet failliet gingen.

Alle vestigingen van DA: