SBM Offshore schikt in strafzaak tegen bestuurders

De bestuurders werden beschuldigd in een corruptiezaak rond staatsbedrijf Petrobras.

Het hoofdkantoor van het Braziliaanse bedrijf Petrobras.
Het hoofdkantoor van het Braziliaanse bedrijf Petrobras. Foto Ricardo Moraes / Reuters

SBM Offshore heeft met de Braziliaanse overheid een schikking getroffen in de strafzaak tegen CEO Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De twee zouden zich schuldig gemaakt hebben aan “persoonlijke inmenging” in verband met een grotere corruptiezaak. Het Amsterdamse bedrijf betaalt bij elkaar omgerekend bijna 113.000 euro.

Het Braziliaanse openbaar ministerie beschuldigt SBM Offshore ervan het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras te hebben omgekocht. Dertien vooral voormalige medewerkers van beide bedrijven werden verdacht. SBM bouwt en verhuurt drijvende platforms voor de productie en opslag van olie. Petrobras is de belangrijkste klant.

Geen schuldbekentenis

SBM benadrukt dat de schikking geen schuldbekentenis is. Het bedrijf benadrukte eerder dat Chabas de omkooppraktijken in 2012 zelf naar buiten heeft gebracht. Hepkema zou in dat jaar juist zijn aangetreden om dergelijke praktijken te voorkomen.

De schikking van 250.000 real per persoon is volgens het bedrijf een “pragmatische kans om deze kwestie snel op te lossen, die een lang en duur juridisch proces voorkomt en het managementteam van de onderneming in de gelegenheid stelt om zich te concentreren op het bedrijf.” SBM houdt vol dat de beschuldigingen ongegrond zijn.

SBM Offshore kwam eerder om opspraak wegens omkoping. In november 2014 schikte het bedrijf met het Nederlandse OM voor een recordbedrag van 240 miljoen dollar (toen 192 miljoen euro) voor ongeoorloofde betalingen aan functionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.