Mogelijk schade aan tien onderzoeken door politiemol

Politiemol Mark M. bekeek in totaal ruim honderd strafrechtelijke onderzoeken en kopieerde delen daarvan.

Aloys Oosterwijk / ANP

Mogelijk tien strafrechtelijke onderzoeken hebben schade opgelopen na het verkopen van informatie aan criminelen door de verdachte politiemol Mark M. Dit schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitue, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman zegt dat het landelijk parket van het OM heeft bekeken wat precies de gevolgen zijn voor lopende onderzoeken door de corruptie van de agent van de landelijke eenheid uit Weert.

“Vastgesteld is dat de betrokken politieambtenaar in totaal ruim 100 strafrechtelijke onderzoeken in de politiesystemen heeft bekeken en delen daarvan heeft geëxporteerd”

In opsporingskringen valt te vernemen dat een aantal grote drugsonderzoeken in het zuiden van het land al worden aangepast om te voorkomen dat opsporingsambtenaren gevaar lopen.
Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte politieambtenaar is op dit moment volgens Van der Steur nog in volle gang. De minister spreekt van een “complex en omvangrijk onderzoek”.

Naar verwachting wordt het proces-verbaal van de Rijksrecherche in mei 2016 bij het Openbaar Ministerie ingeleverd en zal de zaak tegen het einde van dit jaar inhoudelijk kunnen worden behandeld door de rechtbank.

“Er vindt onder meer nog onderzoek plaats naar de in beslag genomen (en deels versleutelde) gegevensdragers en naar de financiën van de politieambtenaar. Dit financiële onderzoek kent ook internationale componenten in de richting van België en Oekraïne”.

Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat de politiemol en een verdachte handlanger zich nog steeds beroepen op hun zwijgrecht.