Magische wereld vol kleuren en klanken

Hans Abrahamsen was geen overdreven bekende naam in de klassieke muziekwereld. Tot sopraan Barbara Hannigan vorig seizoen de wereld rondging met zijn liedcyclus Let me tell you. De teksten komen uit een roman van Paul Griffiths, die zich beperkte tot de 481-delige woordenschat van Ophelia in Shakespeares Hamlet. Sleutelwoorden als tijd, muziek en licht ontlokten aan Abrahamsen een ongehoorde wereld van kleuren en klanken. Het resultaat is nu op cd te bewonderen, gezongen door muze Hannigan, gedirigeerd door Andris Nelsons. Ze zweeft door de hoogste regionen van het Orkest van de Beierse Omroep, dat als een magisch prisma klanken omzet in verblindende lichtstralen of donzige sneeuwval. Soms lijkt sprake van een collectieve epileptische aanval. De muziek is voortdurend doordrenkt van emotionaliteit; in het aangrijpende slot daalt Hannigan langzaam neerwaarts zonder ooit de bodem te raken.