Iran bestelt vliegtuigen bij Airbus om verouderde vloot te vernieuwen

Iran bestelt komende week 114 Airbussen tijdens het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Frankrijk. Dit heeft de regering in Teheran zondag bekendgemaakt. Iran is van een reeks internationale sancties verlost dankzij een internationaal akkoord over de Iraanse nucleaire projecten. President Rohani brengt maandag tot en met woensdag voor het eerst een officieel bezoek aan Europa en doet op zijn reis Italië en Frankrijk aan. Teheran krijgt bevroren tegoeden terug en kan bijvoorbeeld weer olie uitvoeren. Iran moet onder meer zijn verouderde luchtvloot vervangen. Van de vliegtuigen die Iran voor de burgerluchtvaart heeft, is er slechts een deel inzetbaar, vooral door gebrek aan onderhoud en onderdelen. Van de 250 vliegtuigen zijn er nu zeker 95 onbruikbaar en de meeste toestellen zijn ouder dan twintig jaar. Het land heeft binnen tien jaar circa vijfhonderd nieuwe toestellen nodig. (ANP)