Libische regering in Bayda verwerpt VN-regering

De regering van nationale eenheid moest vrede en stabiliteit brengen, maar nu werkt het plan misschien averechts.

Libische demonstranten in Tripoli demonstreren op 8 januari tegen de komst van een regering van nationale eenheid.
Libische demonstranten in Tripoli demonstreren op 8 januari tegen de komst van een regering van nationale eenheid. Foto Mahmud Turkia/AFP

De internationaal erkende regering in Libië, die zetelt in Bayda, verwierp maandag in een stemming de nieuwe regering van nationale eenheid die wordt gesteund door de Verenigde Naties.

Van de 104 aanwezige parlementariërs stemden er volgens Reuters 89 tegen de nieuwe regering. Die werd vorige week dinsdag na maanden van onderhandelingen na een voorstel van de Libische presidentiële raad aangesteld. Sindsdien heeft Libië drie regeringen; naast de regeringen in Bayda en van de VN - die zetelt in het buurland Tunesië - is er ook nog een regering in Tripoli, van moslimfundamentalisten die na de verloren verkiezingen van 2014 weigeren af te treden.

Een van de pijnpunten voor de internationaal erkende parlementsleden was volgens AP artikel 8 van de politieke overeenkomst, waarin staat dat de militaire chef van de regering in Bayda, generaal Khalifa Hifter, moet aftreden. Hij heeft alle moslims, ook de Moslimbroederschap in Tripoli, veroordeelt als terroristen.

Gevaar voor nieuwe chaos

Het was al van tevoren niet zeker of de nieuwe regering erkend zou worden door de twee regeringen in Bayda en Tripoli, die in staat van oorlog met elkaar zijn. Na afgelopen dinsdag waren de VN hoopvol nog dat de nieuwe regering voor stabiliteit en vrede zou zorgen, maar slechts 130 van de 324 parlementsleden van beide bestaande regeringen ondertekenden de deal.

Het gevaar bestaat dat het plan nu averechts werkt en het land verder in chaos stort, waarvan terreurgroeperingen als Islamitische Staat (IS) kunnen profiteren. De nood in het land is hoog, schreef correspondent Gert van Langedonck vrijdag:

“IS heeft van de chaos in Libië gebruikgemaakt om terrein te veroveren. Nu de groep in Syrië en Irak in het defensief is gedrongen, zou zij Libië als nieuwe machtsbasis kunnen kiezen. Vanuit Sirte, de voormalige machtsbasis van kolonel Gaddafi, controleert IS nu al zo’n driehonderd kilometer Libische kustlijn. Sinds kort bedreigt IS de olie-installaties van Es-Sidr en Ras Lanuf.”