Knot: bedrijven moeten zorgen voor hogere lonen

Voor de consument meer kan spenderen, moeten bedrijven eerst zorgen voor hogere lonen, vindt centrale bankier Knot. Het kabinet moet juist bezuinigen.

DNB-president Klaas Knot
DNB-president Klaas Knot Foto David van Dam

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleit voor „meer loonruimte”. Het zijn niet langer de Nederlandse consumenten die voorzichtig zijn met hun bestedingen, maar de grote bedrijven, zei Knot zondag in televisieprogramma Buitenhof. Terwijl dat geld beter, via hogere lonen, in de economie gestopt kan worden.

„De winsten van bedrijven zijn toegenomen, terwijl ze minder zijn gaan investeren. Daar zit een overschot. Het zou verstandig zijn als dat geld zijn weg zou vinden in bijvoorbeeld loonruimte”, zei Knot. In welke sectoren de lonen dan zouden moeten stijgen, wilde hij niet zeggen.

Ook zei Knot dat hij vindt dat de hypotheekrenteaftrek verder naar beneden moet, om de Nederlandse huizenmarkt „gezonder te maken”.

Het kabinet zou er volgens de bankpresident goed aan doen om, nu het economisch beter gaat, de overheidsfinanciën verder op orde te brengen en dus verder te bezuinigen. Nederland heeft wat de timing van bezuinigen betreft geen goed track record, zei Knot: „Wij doen te weinig in de goede tijden, waardoor we telkens gedwongen worden te veel te doen in de minder gunstige tijden.”

Klaas Knot adviseerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om het begrotingstekort komende jaren steeds met een half procentpunt verder terug te brengen. Dat zou volgens de president neerkomen op rond 3 miljard euro bezuinigen per jaar. Afgelopen jaar besloot het kabinet juist tot 5 miljard euro lastenverlichting voor burgers voor dit lopende jaar.

Dit jaar zou volgens het Centraal Planbureau het reële begrotingstekort op 1,8 procent uitkomen. Het structurele begrotingstekort, waarin de invloed van economische grillen niet zijn meegenomen, zou dit jaar zelfs iets oplopen, van 1,3 procent in 2015 naar 1,9 procent in 2016.