Nu winst bedrijven stijgt, kunnen de lonen best wat omhoog

DNB-president Klaas Knot
DNB-president Klaas Knot Foto ANP

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleit voor „meer loonruimte”. Het zijn niet langer de Nederlandse consumenten die voorzichtig zijn met hun bestedingen, maar de grote bedrijven, zei Knot zondag in televisieprogramma Buitenhof. Terwijl dat geld beter, via hogere lonen, in de economie gestopt kan worden.

„De winsten van bedrijven zijn toegenomen, terwijl ze minder zijn gaan investeren. Daar zit een overschot. Het zou verstandig zijn als dat geld zijn weg zou vinden in bijvoorbeeld loonruimte”, zei Knot. In welke sectoren de lonen dan zouden moeten stijgen, wilde hij niet zeggen.

Ook zei Knot dat hij vindt dat de hypotheekrenteaftrek verder naar beneden moet, om de Nederlandse huizenmarkt „gezonder te maken”.

Het kabinet zou er volgens de bankpresident goed aan doen om, nu het economisch beter gaat, de overheidsfinanciën verder op orde te brengen en dus verder te bezuinigen. Nederland heeft wat de timing van bezuinigen betreft geen goede track record, zei Knot: „Wij doen te weinig in de goede tijden, waardoor we telkens gedwongen worden te veel te doen in de minder gunstige tijden.”

Klaas Knot adviseerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om het begrotingstekort komende jaren steeds met een half procentpunt verder terug te brengen. Dat komt volgens de president neer op ongeveer 3 miljard euro bezuinigen per jaar. Het kabinet besloot juist lasten voor burgers met 5 miljard euro te verlichten voor 2016.

Het anticyclische verhaal van Knot – repareer het dak als de zon schijnt – is niet nieuw: afgelopen december waarschuwde hij het kabinet ook al voor het oplopen van het structurele begrotingstekort. Dat begrotingstekort, waarin de invloed van economische grillen niet zijn meegenomen, zou dit jaar oplopen van 1,3 procent in 2015 naar 1,9 procent in 2016. Het reële begrotingstekort, dat rekent met de feitelijke groei of krimp van de economie, zou dit jaar op 1,8 procent uitkomen.