Kijken: actrice Tina Fey imiteert Sarah Palin

Tina Fey als Sarah Palin in Saturday Night Live.
Tina Fey als Sarah Palin in Saturday Night Live. Screenshot via YouTube

De Amerikaanse actrice Tina Fey keerde afgelopen weekend terug als Sarah Palin in het satirische programma Saturday Night Live. Aanleiding: vorige week maakte Palin, voormalig vicepresidentskandidaat en realityster, in Iowa bekend dat ze Donald Trump steunt in zijn strijd om de presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden.

Het fragment is een parodie op de speech van Palin vorige week, toen zij in Iowa gedurende ruim twintig minuten een lofzang hield over Trump en daarbij meerdere malen refereerde aan haar eigen ervaringen als running mate van John McCain. In de parodie geeft Trump, gespeeld door Darrell Hammond, steeds commentaar op de lovende woorden van Palin. Zijn commentaar komt erop neer dat Palin “crazy” is.

Dit is de speech van Sarah Palin waarop de parodie is gebaseerd:

Palins steun zal weinig effect hebben

Palin, de running mate van senator John McCain in 2008, gold lange tijd als de heldin van religieus rechts. Met de keuze voor Palin, destijds gouverneur van Alaska, als running mate, probeerde McCain Hillary Clintons boze aanhang aan zijn kant te krijgen. Palin werd door critici ook gezien als een lokkertje voor vrouwen.

Tegenwoordig is de politica uit Alaska niet zo belangrijk meer, zei NRC-correspondent Guus Valk. Hij verwacht dat haar steun aan Trump weinig stemmen trekt.

Emmy Award voor Fey

Actrice Tina Fey won in september 2009 in Los Angeles een Emmy-award voor haar satirische gastrol als ex-vicepresidentskandidate Sarah Palin in het tv-programma Saturday Night Live. Hieronder een fragment van Fey als Palin in 2008:

Op 1 februari wordt in Iowa de eerste voorverkiezing gehouden. Volg de verkiezingen op het Amerika-blog van NRC.