Winstwaarschuwing Arcadis

Het aandeel Arcadis is maandagmorgen bijna 15 procent op de beurs gekelderd nadat het advies- en ingenieursbureau een winstwaarschuwing had afgegeven. Arcadis maakte bekend dat de nettowinst uit operaties over 2015 slechts 10 procent zou stijgen in plaats van de eerder verwachte 20 procent. Dat zou het gevolg zijn van een lagere omzet en hogere reorganisatiekosten. De onderneming had afgelopen kwartaal bovendien te kampen met verslechterende marktomstandigheden in Noord-Amerika en landen met opkomende economieën. Ook was er vertraging bij de verkoop van bedrijfsonderdelen in Brazilië. Arcadis is één van de vele bedrijven die geraakt worden door de crisis in de oliemarkt en de grondstoffenmarkt. In Brazilië en Noord-Amerika levert het ingenieursbureau diensten aan mijnbouwers en olie- en gasmaatschappijen. In 2014 behaalde het bedrijf een winst van 91 miljoen euro op een omzet van 2,6 miljard. (NRC)