Helpt drop tegen keelpijn?

Nee, drop helpt niet tegen keelpijn als u de dropjes kauwt en doorslikt. Veel zachte drop treft dat lot. Ja, het helpt wel als u op het dropje zuigt. Dan neemt de pijn even wat af. Maar er is „geen effect op de ernst of de duur” van de keelpijn, staat in de keelpijnrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Keelpijn geneest bijna altijd spontaan binnen 7 tot 10 dagen, zegt de richtlijn. Maar verreweg de meeste keelpijn, waar wij niet voor naar de dokter gaan, is natuurlijk veel sneller over.

Het hoeft overigens geen dropje te zijn waar u op zuigt om de pijn even wat te stillen. Het gaat om het zuigen, niet om de drop. Het is niet het zout en niet het zoet, het is de speekselvloed. Maar hoe speekselvloed de keelpijn vermindert is dan weer onbekend. Er zijn ook bronnen die beweren dat zuigen de keeldoorbloeding stimuleert en zo de keelpijn verzacht. In elk geval: een snoepje is ook goed. En, het blijft hardnekkig aanwezig op internet: op een steentje zuigen werkt net zo goed.

Drinken helpt ook. Zegt de richtlijn. Neem koud water, of eet een waterijsje. Dan gaat het om de verkoeling, maar zeker ook om het slikken. Slikken is pijnlijk, maar - op onbekende manier - ook goed.

Is er niets beters? Er zijn zuig- en smelttabletten waar een pijnstiller, een verdovend middel of een bacteriedodende stof zit. Strepsils, Trachitol, Superol, Natterman Streptofree. Ze zijn zonder doktersrecept te koop bij de drogist en de apotheek. En als ze daar uit de schappen zijn verdwenen, dan zijn ze zeker nog in internetwinkels te koop.

Het gaat om het zuigen, niet om de drop

Die medicinale ingrediënten „dragen weinig of niets” bij aan de verlichting van de pijn, oordelen de schrijvers van de richtlijn. Ook bij deze ‘snoepjes’ gaat het om het zuigen. En daar schuilt meteen het gevaar. Er zijn keelpijntabletten met een aspirine-achtige pijnstiller (een NSAID). Die pijnstiller wordt via het slijmvlies gewoon in het lichaam opgenomen en kan daar maagpijn en andere vervelende bijwerkingen veroorzaken waar de NSAID’s berucht om zijn. Gewoon een paracetamol slikken bij keelpijn is dan beter.

Snoepjes met een verdovend middel (zoals lidocaïne) vergroten de kans op verslikking.

De deskundigen die de richtlijn schreven vinden: die medische snoepjes hebben waarschijnlijk meer nadelen dan voordelen.

Als u ze beslist wilt gebruiken, moet u zelf de portemonnee trekken.

Medicijnen tegen keelpijn zijn niet bijster goed onderzocht. Maar als het gebeurt, is het wel onthullend om te zien dat de onderzoekers (en de fabrikant die opdracht geeft) niet geïnteresseerd is in de vraag of de keelpijn misschien een dagje korter duurt. Meestal wordt alleen de pijnafname over een periode van een paar uur bekeken.