Zweedse universiteit dicht na dreiging via app

In oktober sloot een andere Zweedse universiteit ook een dag vanwege eenzelfde soort dreiging.

Een Zweedse agent voert een controle uit in een trein. Foto ter illustratie.
Een Zweedse agent voert een controle uit in een trein. Foto ter illustratie. Stig Ake Jonsson/ AP

De universiteit van Örebro, in de gelijknamige stad in Zweden, blijft op maandag dicht. Via de studentenapp Jodel was een anoniem dreigbericht verstuurd, meldt AFP. De universiteit telt zo’n 17.000 studenten en 1.200 medewerkers.

In het dreigbericht stond dat studenten beter niet de gang op konden komen maandag, als “zij wilden overleven”. Met Jodel kunnen studenten anoniem communiceren met studenten van dezelfde universiteit. De app is erg populair op Zweedse campussen.

Geen risico

De beslissing om de campus maandag te sluiten werd in samenspraak met de politie genomen. De universiteit schrijft in een verklaring:

“We kunnen de veiligheid van onze studenten, medewerkers en bezoekers niet riskeren.”

Volgens de universiteit heeft de politie sinds afgelopen nacht een verdachte op het oog.

Zelfde dreiging

In oktober sloot een universiteit in de Zweedse plaats Lund ook een dag vanwege een dreigbericht via de app Jodel. Volgens lokale media was die tekst een exacte kopie van de waarschuwingen die nacht voor de massale schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Oregon verschenen. De Universiteit van Lund telt zo’n 42.000 studenten en 4.300 medewerkers.