Luiten handhaaft zich met de vijfde plaats in Abu Dhabi uitstekend tussen wereldtop

Joost Luiten heeft het Abu Dhabi Championship zondag als vijfde afgesloten. De Nederlandse golfer handhaafde zich op de laatste dag van het toernooi, dat onderdeel is van de Europese Tour, dankzij een ronde van 72 slagen in de top van het klassement.

Luiten werkte op de slotdag een druk programma af. De dertigjarige golfer uit Rotterdam moest namelijk eerst nog het restant van de derde ronde voltooien. Die was zaterdag gestaakt vanwege hardnekkige mist. Dankzij twee birdies en een eagle op de laatste vier holes sloot Luiten de derde ronde af in 68 slagen, vier onder par.

Luiten had daarna moeite in zijn ritme te komen en maakte in zijn slotronde pas op de twaalfde hole zijn eerste birdie. De Nederlander had daardoor nooit een reële kans op de eindoverwinning, hoewel hij in de laatste flight samen opliep met de uiteindelijke Amerikaanse winnaar Rickie Fowler en de Belg Thomas Pieters, die knap als tweede eindigde.

Fowler kwam na een slotronde van 69 slagen uit op 272 slagen in totaal, zestien onder par. Het was al zijn vierde toernooizege binnen acht maanden en daarmee steeg hij naar de vierde plaats op de wereldranglijst. De nummers één en drie van de mondiale ranking waren ook van de partij in Abu Dhabi. De Amerikaan Jordan Spieth, die de wereldranglijst aanvoert, deelde met Luiten de vijfde plaats met een eindscore van 277 slagen (-11). De Noord-Ier Rory McIlroy eindigde op de derde plaats met -14.

Luiten was tevreden met zijn goede klassering tussen de wereldtop, hoewel het putten op de laatste dag niet vlotte. „Meteen in het eerste toernooi van 2016 bovenin meedoen is wat je wilt”, schreef Luiten zaterdag op zijn website. Een dag later was hij wat minder uitgelaten, maar wel tevreden. „Helaas had ik niet echt goede breaks en had ik vandaag een bevroren putter. Erg jammer, maar al met al was dit gewoon een solide week. Mijn ball striking was goed en ik heb de eerste drie dagen goed staan putten.” (ANP)