Gevallen van mazelen in vluchtelingenkamp Calais

Vermoedelijk zijn er ook twee gevallen van de besmettelijke ziekte in het kamp bij Duinkerken.

Archiefbeeld van het vluchtelingenkamp in Calais.
Archiefbeeld van het vluchtelingenkamp in Calais. Foto Michel Spingler / AP

In het vluchtelingenkamp van Calais zijn vijf mensen besmet met mazelen. Dat heeft de Franse afdeling van Artsen zonder Grenzen (AzG) maandag gemeld. Vier volwassenen en een kind hebben de ziekte onder de leden. De Franse gezondheidsdiensten beginnen een vaccinatieprogramma in het kamp. Ook in het kamp bij Duinkerken zijn waarschijnlijk twee mensen ziek.

Mazelen is zeer besmettelijk en naar schatting in een van de 10.000 gevallen dodelijk. In Nederland worden kinderen tegen de ziekte ingeënt.

Duinkerken

Artsen zonder Grenzen meldt dat ook van twee zieken in het kamp in Groot-Sinten, bij Duinkerken, vermoed wordt dat ze mazelen hebben. Laboratoriumresultaten moeten dat nog uitwijzen.

Vaccinatieprogramma

In Calais wordt vanaf het einde van deze week of begin volgende week gevaccineerd. De campagne wordt gecoördineerd door de regionale gezondheidsdienst, Agences Régionales de Santé. AzG staat ze daar als een van de organisaties in bij.

De ziektegevallen werden als eerste gemeld door Dirk Vandervelden, een Belgische vrijwilliger die voor vier verschillende goededoelenorganisaties in de Franse kampen actief is.