Roda JC wint met een half nieuw elftal eindelijk weer een competitiewedstrijd

Roda JC moest er bijna vijf maanden op wachten, maar de club uit Kerkrade won zaterdag eindelijk weer een duel in de eredivisie. Met zes nieuwelingen in de basis was Roda JC met 1-0 te sterk voor Excelsior, door een doelpunt in de 83ste minuut van Hicham Faik.

De invaller krulde met zijn linkerbeen een vrije trap vanaf de rechterkant in het doel. Faik bezorgde zijn club daarmee de eerste zege sinds 30 augustus, toen de ploeg van trainer Darije Kalezic met 1-0 won bij AZ. Sindsdien bleef Roda JC veertien competitieduels op rij zonder zege, een negatief clubrecord.

In een poging voor de ommekeer te zorgen, zette Kalezic tegen Excelsior alle aanwinsten van de winterse transferperiode in de basis: Marcos Gullón, Jordy Buijs, Georgi Zjoekov, Ugur Inceman, Rydell Poepon en Kristoffer Peterson. Van een ingespeeld elftal met vaste patronen was geen sprake bij Roda JC, dat in Rotterdam alleen gevaarlijk was uit spelhervattingen. Zo ook bij het winnende doelpunt van Faik, een scherp aangesneden vrije trap die door niemand werd aangeraakt. Door de zege op Excelsior steeg Roda JC naar de dertiende plek op de ranglijst.

Inmiddels heeft trainer Kalezic ook de zevende versterking voor zijn selectie binnengehaald. Roda JC huurt de Sloveense verdediger Martin Milec voor de rest van het seizoen van Standard Luik. Milec werd in 2014 door de Belgische club weggekocht bij de Sloveense topclub NK Maribor. Verder aast Kalezic nog op spits Richairo Zivkovic, die als huurling van Ajax op een zijspoor is beland bij Willem II. (ANP)