Eerste schikking SBM in Brazilië voor 110.000 euro

Mogelijke vervolging van commissaris Hepkema en topman Chabas afgekocht „uit pragmatische overwegingen”.

Olieproductie- en opslagschip ‘Cidade de Paraty’ van SBM Offshore in Brazilië.
Olieproductie- en opslagschip ‘Cidade de Paraty’ van SBM Offshore in Brazilië. Foto SBM Offshore

SBM Offshore heeft aanklachten van het Braziliaanse Openbaar Ministerie tegen twee bestuursleden afgekocht voor een bedrag van 120.000 dollar (110.000 euro). De schikking staat los van een definitieve schikking tussen het bedrijf en het Braziliaanse Openbaar Ministerie inzake het omkoopschandaal rond staatsoliemaatschappij Petrobras tussen 2007 en 2012.

De schikking betreft bestuursvoorzitter Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema van SBM. Afgelopen december maakte het OM in Brazilië bekend dat het, in aanvulling op het corruptieonderzoek bij SBM, ook een aantal (ex)bestuurders persoonlijk wilde vervolgen. Het ging om onder anderen de voormalige topmannen Tony Mace en Didier Keller en de huidige bestuurders Chabas en Hepkema.

De eerste twee zijn beschuldigd van corruptie, Chabas en Hepkema van ‘persoonlijke inmenging’ in het corruptieonderzoek. Volgens de aanklacht waren Chabas en Hepkema in overtreding omdat ze onvoldoende zouden hebben meegewerkt met het OM en direct betrokkenen in het omkoopschandaal de hand boven het hoofd zouden hebben gehouden.

Volgens een bekendmaking van SBM Offshore maandagmorgen voor beurs heeft het Braziliaanse OM in deze kwestie een schikking aangeboden nadat de rechter de zaak van Chabas en Hepkema naar justitie had terugverwezen.

SBM benadrukt dat het met de schikking geen schuld bekent en „van mening blijft dat de beschuldigingen ongegrond zijn”. Het bedrijf zegt de schikking geaccepteerd te hebben uit „pragmatische overwegingen” zodat de leiding van SBM zich zo snel mogelijk weer kan richten op het zakendoen met Brazilië.

De schikking rond Chabas en Hepkema loopt vooruit op een bredere schikking met de Braziliaanse autoriteiten. SBM raakte in 2012 in opspraak nadat het had gemeld dat het omkooppraktijken in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië onderzocht. In het najaar van 2014 trof SBM een recordschikking met het OM in Nederland, van 240 miljoen dollar.

Hoewel die schikking ook Brazilië betrof, volgde daar nog nader onderzoek in het kader van het corruptieonderzoek rond Petrobras.

SBM bouwt en verhuurt grote schepen voor de productie en opslag van olie (FPSO’s). SBM is de belangrijkste leverancier van het Braziliaanse staatsoliebedrijf. De olievoorraden voor de Braziliaanse kust gelden als de meest geconcentreerde en productieve ter wereld en vormen de belangrijkste bron van inkomsten voor de Braziliaanse overheid.