‘Een fotograaf die echt doorzet’

Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel wint voor de tweede keer de Zilveren Camera.

Eerste prijs Buitenland Nieuws (serie) en winnaar van de Canon Zilveren Camera 2015: Eddy van Wessel
Eerste prijs Buitenland Nieuws (serie) en winnaar van de Canon Zilveren Camera 2015: Eddy van Wessel

Mannen schuilend achter enorme zandzakken. Een soldaat die een knipbeurt krijgt. Afgelopen zaterdag won oorlogsfotograaf Eddy van Wessel de Canon Zilveren Camera 2015 met een klassieke zwart-wit fotoserie over Iraaks-Koerdische Peshmerga-strijders en Yezidische milities die in Irak strijden tegen Islamitische Staat (IS).

Dat Van Wessel drie jaar geleden ook al de Zilveren Camera won en dit jaar ook derde werd met een fotoserie over malaria, bewijst voor ZC-juryvoorzitter Marc Prüst de kwaliteiten van deze fotojournalist. „Van Wessel is een fotograaf die op onderzoek uitgaat en in staat is dieper op een onderwerp in te gaan. Dat vergt doorzettingsvermogen en kennis van zaken. Hij verdient het om beloond te worden.”

Het is opvallend dat de Zilveren Camera, voor het eerst uitgereikt in Museum Hilversum, voor de vierde keer achtereen een buitenlands onderwerp betreft. Vorig jaar won Pierre Crom met zijn fotoserie over de MH17-ramp in Oekraïne, het jaar daarvoor kreeg Ilvy Njiokiktjien de prijs voor een foto tijdens de begrafenis van Nelson Mandela in Zuid-Afrika. Is het nieuws in Nederland niet interessant genoeg voor fotografen? „Dat was voor ons geen punt van discussie”, legt Prüst uit. „De vluchtelingenkwestie was echt hét onderwerp van 2015. De reportage die Van Wessel heeft gemaakt, staat aan de basis van deze problematiek. Zijn serie over de strijd tegen IS bij Sinjar vormt het beginpunt van de reis van de vluchteling. Een reis die uiteindelijk eindigt in Europa en dus ook in Nederland.”

Evelien Kunst, dit jaar voorzitter van de categorie Buitenland Nieuws, benadrukt dat de Zilveren Camera een fotoprijs is voor de beste nieuwsfoto. „Het een misvatting dat het zou moeten gaan om een onderwerp dicht bij huis. Dat het buitenland vaak wint, geeft alleen maar aan dat we in Nederland goede fotografen hebben die op internationaal niveau opereren.”

Dit jaar waren niet alle nieuwsgebeurtenissen van 2015 terug te vinden onder de winnaars. Grote sportevenementen zoals de Tour de France, Dafne Schippers tijdens het WK in Beijing en de veelvuldige protesten tegen asielzoekerscentra haalden de uiteindelijke selectie niet.

Het was vooral de tocht van de vluchteling die in verschillende etappes werd gedocumenteerd. Zo won fotograaf Maikel Samuels met een beeld van de kust van Lesbos waar door vluchtelingen afgedankte autobanden in zee drijven, kreeg NRC-fotograaf David van Dam de eerste prijs voor een foto van de aankomst van een jonge asielzoeker in Den Haag en wonnen fotograaf Marieke van der Velden en filmmaker Philip Brink de prijs voor de vernieuwende fotojournalistiek voor hun project The Island of all Together waarbij Europese toeristen en Syrische vluchtelingen met elkaar in gesprek gaan op het Griekse eiland Lesbos.