‘Dit is een zware klap voor de ploeg’

Zes renners van de ploeg Giant-Alpecin ontsnapten aan de dood bij een trainingsongeluk in Spanje.

Vijf zwaar beschadigde fietsen liggen her en der verspreid in de berm van een Spaanse olijfgaard, waarvan eentje met dwars door midden gebroken frame. Zomaar een training van zeven renners van de Duits-Nederlandse wielerploeg Giant-Alpecin, plotseling ruw verstoord door een tegemoetkomende auto op de verkeerde weghelft. De crash moet enorm zijn geweest. „Ik leef nog en ik heb heel veel om dankbaar voor te zijn”, twitterde de Amerikaanse renner Chad Haga, die er met zware verwondingen aan nek, kin en gebit er het slechtst aan toe was.

De ploeg van kopman Tom Dumoulin, niet bij het ongeluk betrokken, verbleef in de Spaanse kustplaats Calpe voor een trainingskamp ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. De zeven renners maakte daar zaterdagmiddag een trainingsrit, toen op een provinciale weg in een afdaling bij het plaatsje Benigembla een Britse automobiliste frontaal op het groepje inreed. Zes renners raakten gewond, van wie Haga en de Duitse klassiekerspecialist John Degenkolb het ernstigst. Per ambulance en traumahelicopter werden ze afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt. „De wonden op mijn dijbeen, onderarm en lip zijn onder totale verdoving gehecht”, meldt Degenkolb via Facebook. De Duitser brak zijn linkeronderarm en wijsvinger. „Die hing nog met een stukje aan mijn hand.”

De ploegleiding maakte zondagavond bekend dat de 27-jarige Haga nog in het ziekenhuis in Spanje moet blijven, in afwachting van operaties aan zijn gebit. „Chad is goed aanspreekbaar,” zegt ploegarts Anko Boelens. Degenkolb zal in de komende dagen naar Duitsland afreizen voor verdere behandeling. De andere vier slachtoffers werden snel uit het ziekenhuis ontslagen. De Franse klimmer Warren Barguil, vorig jaar veertiende in de Tour, is met een gebroken pols minimaal zes weken uitgeschakeld. De Duitser Max Walscheid liep een gebroken hand op, de Zweed Frederik Ludvigsson gekneusde ribben en de Nederlander Ramon Sinkeldam moest worden gehecht aan knie en kin. De Deen Søren Kragh bleef ongedeerd.

„Dit ongeluk is vanzelfsprekend een enorme klap voor de ploeg”, reageerde teambaas Iwan Spekenbrink, die in één klap zijn klassiekerteam ziet weggevaagd. Of kopman Degenkolb, vorig jaar winnaar van Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix, op tijd terugkeert voor de klassiekers, is onzeker. „Het herstel van de renners heeft voor ons de hoogste prioriteit, net als de emotionele opvang voor degenen die hierbij betrokken waren. Het is duidelijk dat het team maanden achterstand oploopt. Het zal tijd kosten voor we weer op volle sterkte zijn.”

De Spaanse politie stelt een onderzoek naar het ongeluk, de Britse automobiliste wordt mogelijk vervolgd. Spanje staat bekend om het hoge aantal fietsongelukken op provinciale wegen zonder fietspad. Ook wielrenners zijn daarvan de dupe. In 2001 overleed de Spaanse prof Ricardo Otxoa op training en raakte zijn tweelingbroer Javier blijvend gehandicapt na een langdurige coma. In 2012 kwam neo-prof Victor Cabeda om bij een botsing met een auto.

In augustus brak Laurens ten Dam een rugwervel, nadat hij op training in België werd aangereden. „Door een man van 84 met een houten been”, reageerde de huidige renner van Giant-Alpecin destijds. „Het leek wel een aanslag.”