Economie

Deze zes getallen had Google liever geheim gehouden

1 miljard dollar om de standaard zoekmachine op iOS te blijven en nog vijf andere cijfers die Google je – tevergeefs – wilde onthouden.

Foto ANP

Omzet- en winstcijfers openbaar maken, oké. Maar sommige cijfers houdt een bedrijf toch liever geheim. Alleen lukt dat niet altijd. Dat merkte Google ook, in deze zes gevallen.

1 miljard dollar

Dit is het meest recente cijfer dat over Google is uitgelekt. Het bedrijf zou 1 miljard dollar (ruim 900 miljoen euro) aan Apple betaald hebben zodat het de standaardzoekmachine blijft op de iPhone. Dat blijkt volgens Bloomberg uit opnamen van een rechtszaak die Oracle tegen Google heeft aangespannen. Oracle claimt dat Google delen van de Java-software van het bedrijf illegaal heeft gekopieerd.

Een korte uitleg over de rechtszaak:

31 miljard dollar

Nog een feitje uit de Oracle-zaak: Google zou zo’n 31 miljard dollar hebben omgezet met het Android-besturingssysteem sinds de lancering in 2008, schrijft Bloomberg. 22 miljard daarvan zou winst zijn. Volgens Google had deze informatie niet openbaar gemaakt mogen worden, omdat deze afkomstig is uit vertrouwelijke financiële documenten. De opnamen uit de rechtszaal zijn volgens Bloomberg inmiddels weer offline gehaald.

‘Maar’ 3 miljard dollar

Toen Google in 2005 Android Inc. kocht, zette een deel van de techindustrie daar vraagtekens bij. Op het gebied van advertentie-inkomsten lijken die terecht. Google verdient een stuk minder aan advertenties via Android-apparaten dan via iPhones en iPads, blijkt uit een analyse van Goldman Sachs.

Google verdiende in 2014 11,8 miljard dollar met mobiele advertenties. 75 procent daarvan was afkomstig van iOS-apparaten. De inkomsten van zoekopdrachten op Android-apparaten zouden dus ‘maar’ maximaal 3 miljard dollar kunnen bedragen: zo’n 5 procent van de totale omzet van Google.

47 miljard dollar

Landen lopen wereldwijd tussen de 100 en 240 miljard dollar per jaar mis door belastingontwijking van multinationals zoals Google, Starbucks en Apple. Dat blijkt uit een berekening van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De bedrijven laten inkomsten in een ander land - met een lager belastingtarief - binnenkomen dan het land waar ze officieel gevestigd zijn.

Volgens een rapport van de Citizens for Tax Justice zou bij Google zo’n 47 miljard dollar in andere landen dan de VS binnenkomen. Afgelopen weekend maakte het bedrijf nog bekend een schikking van 170 miljoen euro te hebben getroffen met de Britse belastingdienst vanwege het afdragen van te weinig belasting. Overigens is Google niet de multinational waarvan het meeste geld via het buitenland loopt.

<5 procent

Minder dan 5 procent van de 220.000 verzoeken op het recht om vergeten te worden komt van criminelen, politici en belangrijke publieke figuren. Meer dan 95 procent komt dus van ‘gewone’ mensen. Bij een verzoek om vergeten te worden, dat door Google zelf wordt beoordeeld, speelt onder andere het publieke belang van de informatie een rol.

De herkomst van de verzoeken is informatie die Google altijd weigerde openbaar te maken, maar The Guardian wist de getallen te achterhalen uit brondata in een transparantierapport van het bedrijf. Overigens zegt Google dat de data waar The Guardian zich op baseert slechts een test zijn, en niet betrouwbaar genoeg om openbaar te maken.

404-978-9316

Oke, geen geheim nummer, maar wel minder bekend. Als je het nummer 404-978-9316 belt - vanuit Nederland met de landcode 001 voor de VS ervoor - zingt Lionel Richie zijn nummer ‘Hello‘ voor je. Op de website van het vorig jaar gelanceerde Project Fi van Google - een project dat je helpt verbinding te maken met het beste netwerk op je locatie - staat het nummer in een animatie. Waarom je dan doorverbonden wordt met Lionel? Het lijkt gewoon een grapje van Google.