Opinie

De strijd om een kaartje voor cabaret kan pittig zijn

Heb je wel eens geprobeerd kaartjes voor Jochem Myer te kopen, riep een collega woensdag. Ook niet te doen, was de suggestie. Dat was nadat ik zuchtend en met klamme handen de schermen sloot die ik had openstaan bij vier verschillende theaters in een poging kaartjes voor de try-out van Hans Teeuwen te bemachtigen.

Ron Rijghard is redacteur cabaret

De race om een cabaretkaartje kan hard zijn. Bij het Zaantheater en de schouwburgen in Nijmegen en Haarlem werd je een half uur voor de kaartverkoop van de nieuwe Teeuwen begon in een digitale wachtrij gezet. Bij de Meervaart moest je wachten tot het klokke tien uur was. Bij het Zaantheater was ik na een rij van negentig als eerste binnen, maar het systeem liet me na het kiezen van de kaarten niet toe tot de stap ‘betalen’. Hetzelfde bij de Meervaart. In Haarlem kon ik niet vier kaarten op de eerste rang kopen. Ook niet één. Maar wel één op de tweede rang. Hoera!

Krijg ik als recensent geen kaartjes? Jawel, voor premières. En naar de nieuwe Teeuwen ben ik te benieuwd om tot na de zomer te wachten. Op de première ga ik dan fijn nog een keer. Twee keer gaan kijken naar een goed cabaretprogramma kan ik overigens iedereen aanraden. Ik doe het steeds vaker. Je hoort zoveel meer en er is niet zoiets als een grap die verklapt is. Om een goede grap lach je ook als je hem al kent. Tenminste: als je je hem herinnert: een slecht geheugen helpt wel...

Maar kaartjes die uitverkocht raken vragen er ook om om steeds eerder gekocht te worden. En dat is een probleem. In de strijd tegen de kostenpost ‘wegblijvers’ is de mogelijkheid tot reserveren bij theaters zo goed als verdwenen. En daarmee samenhangend de service dat je bij verhindering je geld terug krijgt. Wel is er de gevreesde tegoedbon: maar kort geldig en dan vergeten in een lade, bij de VVV-bonnen.

Annuleren kan héél soms. In noodgevallen. Zie bijvoorbeeld de annuleringsregeling van het Chassé Theater in Breda: ‘U kunt voor € 1 per plaatsbewijs een beroep doen op deze regeling die uw plaatsbewijzen vergoedt bij verhindering als gevolg van ernstige ziekte, ongeval, noodzakelijke medische ingreep, overlijden en/of ernstige zaakschade.’ De voorwaarden vragen om bewijs. Oftewel: alleen dood of met een briefje van de dokter maakt u kans op retour van uw geld.

Een andere voorstelling, een zware dag op het werk of opkomende hoofdpijn zijn geen reden tot absentie. Nu maar hopen dat ik me kiplekker voel als ik in april naar Haarlem moet.