De mannen bestaan vandaag even niet voor Geert Wilders

Wilders treft fans in Spijkenisse. Riet: ‘Ik bén ook racist.’

Op de markt van Spijkenisse werd PVV-leider Geert Wilders zaterdag opgewacht door voor- en tegenstanders. Tien tegenstandsters werden gearresteerd.
Op de markt van Spijkenisse werd PVV-leider Geert Wilders zaterdag opgewacht door voor- en tegenstanders. Tien tegenstandsters werden gearresteerd. Foto ANP

Met een beetje geluk, zegt Wouter Struijk (27) uit Spijkenisse, is in een half uur 500 euro opgehaald voor Stichting Vluchteling. „Bedankt, meneer Wilders.”

De PVV-leider is dan net weg van de markt in Spijkenisse. Daar deelde hij op zaterdagmiddag, samen met partijgenoten, zo’n zeventig rode busjes ‘criminal identifier’ uit: verfspray die mensen niet snel van hun gezicht krijgen. Geert Wilders zegt dat vrouwen de spray nodig hebben om zich te verdedigen tegen asielzoekers die hen kwaad zouden willen doen – zoals in Keulen.

De vriendin van Wouter Struijk en zo’n twintig of dertig andere vrouwen die niets van de PVV-actie moeten hebben, stonden óók op de markt en staken steeds hun hand uit voor een busje. „Meneer Wilders, mag ik er één?” Ze haalden er zes op en verkopen die via Facebook. De opbrengst is voor Stichting Vluchteling. Op zaterdag werd er al flink geboden, op zondag is 839 euro toegezegd.

Struijk is gemeenteambtenaar in Schiedam en PvdA-fractievoorzitter in de gemeente Nissewaard, waar Spijkenisse bij hoort. Vorige week kwam hij op het idee voor de inzamelingsactie, met zijn vriendin Kim van de Kant die media- en entertainmentmanagement studeert. „We dachten: wat kunnen we doen om de actie van Wilders te neutraliseren?”

Op de markt van Spijkenisse staan om twaalf uur, als Wilders er bijna is, wel vooral PVV-fans. In een zijstraat staat een groepje tegendemonstranten met spandoeken. Ze roepen: „Wilders racist, geen feminist.” De politie arresteert later tien vrouwen die niet wilden weggaan en zich niet wilden legitimeren.

Wilders zelf slaat geen televisiecamera over om zijn verhaal te kunnen vertellen. Hij wordt omhelsd door een oudere vrouw en praat even met een vrouw in een rolstoel. De mannelijke PVV-aanhangers bestaan even niet voor Wilders. Zijn boodschap gaat nu over de veiligheid van de Nederlandse vrouwen.

Twee vrouwen uit een dorp in de buurt stonden al om kwart voor twaalf klaar voor Wilders. Ze willen alleen hun voornaam geven: Lia (50) en Annemarie (48). Lia zegt dat er in een zwembad in Wateringen een meisje van 12 is aangerand door een asielzoeker. „Daar lees je niks over in de media. Ik durf mijn woonplaats niet op Facebook te zetten. Als je uitkomt voor je mening, ben je meteen een racist.”

Een vrouw van 76 die zich Riet noemt, zegt: „Ik bén een racist. Ik kom er gewoon voor uit.” „Ik ook”, zegt Lia. Riet: „Ik heb mijn leven lang gewerkt in de gezinszorg en heb altijd alleen maar betaald. Nu wordt alles weggegeven aan buitenlanders.”

Wilders deelt zelf maar zo’n vijf busjes uit. De tweede vrouw die er één van hem krijgt, is Leontine Maris (53), telefoniste bij een postorderbedrijf. Ze zegt dat ze bang is, ja. „Ik ben heel schrikkerig. Maar het meest voor ons eigen volk, door wat er in de maatschappij gebeurt.”

Ze stemt op de PVV. „Wilders zegt het allemaal goed. Ik wil zien wat er gebeurt als hij regeert.” Maar vluchtelingen zijn welkom in Spijkenisse, zegt ze. „Mijn opa en oma zijn ook ooit gevlucht. Door de oorlog kan dat gebeuren, toch? Dat je weg moet?”