Commissie-Oosting heropent onderzoek Teevendeal

Vanuit hogerhand zou opdracht zijn gegeven om de zoektocht naar het omstreden bonnetje te staken.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer over het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking onder leiding van Marten Oosting over de Teeven-deal.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer over het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking onder leiding van Marten Oosting over de Teeven-deal. Foto Bart Maat / ANP

Commissie-Oosting gaat het onderzoek naar de Teevendeal heropenen. Aanleiding is nieuwe informatie van Nieuwsuur waaruit blijkt dat vanuit hogerhand opdracht is gegeven om de zoektocht in 2014 naar het omstreden ‘bonnetje’ te staken.

De commissie is herbenoemd op verzoek van minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie). Van der Steur stuurde maandagavond een brief naar de Tweede Kamer hierover.

Onder voorzitterschap van oud-Ombudsman Marten Oosting onderzocht de commissie in december 2015 de schikkingsovereenkomst die drugscrimineel Cees H. met toenmalig officier van justitie Fred Teeven, momenteel VVD-Kamerlid, in 2000 sloot. De commissie oordeelde dat de deal “de toets van de kritiek niet [kan] doorstaan”.

ICT’ers

Uit de e-mailwisseling van de ICT’ers zou blijken dat ICT-medewerkers van het ministerie in 2014 bijna het rekenafschrift van de deal hadden opgespoord. Ze waren bezig om het bestand te herstellen dat op een backup stond, maar werden op 5 juni 2014 door iemand “op directieniveau” gevraagd om daarmee te stoppen. Wie die opdracht gaf, is niet bekend.

De opdracht om het herstellen te staken is volgens de e-mailwisseling dat het “voldoende is als feitelijk is vastgesteld dat er een back-up tape beschikbaar is”. De mailwisseling van de ICT’ers kwam twee dagen nadat Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer meedeelde dat geen financiële administratie beschikbaar was van de schikking.

‘Bonnetjesaffaire’

Op 11 maart 2014 berichtte het televisieprogramma voor het eerst over de ‘bonnetjesaffaire’. Een jaar later onthulde Nieuwsuur het exacte bedrag van de schikking: 4.710.627,15 gulden. Op het departement werd een nieuwe zoekactie opgezet door ICT-specialisten. Die vonden in een oud overzicht van betalingen alsnog een ‘bonnetje’. Opstelten stapte vervolgens op als minister. In zijn kielzog volgde staatssecretaris Teeven. Na het rapport van de commissie-Oosting in december stapte ook Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg op.

Minister Van der Steur schrijft maandagavond aan de Tweede Kamer dat de commissie haar onderzoek “zo snel mogelijk” zal aanvangen en afronden:

In overleg met de commissie wordt bezien welke tijd zij nodig heeft om het onderzoek op verantwoorde wijze te doen.

Reacties Kamerleden

Tweede Kamerleden hebben inmiddels gereageerd op het nieuws. Madeleine van Toorenburg (CDA), met dossier Veiligheid en Justitie:

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Seegers heeft een debat aangevraagd met SP, D66 en CDA:

D66-leider Alexander Pechtold zegt tegen persbureau ANP:

We willen weten wie de ambtenaren hebben gestopt bij het vinden van het bonnetje van de Teeven-deal. En waarom is er nog eens 50.000 euro tegen aangegooid voor een ICT-bedrijf om het systeem op te starten als ambtenaren het zelf al konden? En we willen een debat, ook om Rutte te vragen hoe hij de informatievoorziening van dit ministerie op orde gaat brengen.