Bloomberg doet wellicht ook mee

De ex-burgemeester van New York zou het kunnen proberen als onafhankelijke kandidaat tegen radicale kandidaten van Republikeinen en Democraten.

Michael Bloomberg, van 2002 tot 2013 burgemeester van New York. Foto Stephane Mahe/Reuters

Is er plaats voor een tweede miljardair in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? The New York Times meldde dit weekend dat Michael Bloomberg, de schatrijke oud-burgemeester van New York, serieus overweegt zich voor de verkiezingen van november te melden als onafhankelijke kandidaat. Bloomberg heeft een commissie aangesteld die moet onderzoeken of hij kans maakt.

Bloomberg, voormalig Democraat én Republikein, zou een opening zien, nu met name radicale kandidaten het goed doen bij beide partijen. Bij de Republikeinen staat Donald Trump, ook een miljardair uit New York, ver voor op de rest. De Democraat Bernie Sanders doet het veel beter dan verwacht, en maakt het Hillary Clinton volgens peilingen lastig. Volgens Bloomberg betekent dat dat er ruimte is voor een onafhankelijke, derde kandidaat.

Onafhankelijke kandidaten doen het zelden goed bij Amerikaanse presidentsverkiezingen, omdat ze niet het geld, de bekendheid en de organisatie hebben om in alle vijftig staten mee te doen. Maar Bloomberg heeft alle drie. Hij heeft een geschat vermogen van ruim 37 miljard dollar, en is veel rijker dan Trump. Hij heeft een organisatie opgericht, met tal van vrijwilligers, die zich richt tegen vrij vuurwapenbezit. En hij is een landelijke bekendheid.

Bloomberg werd rijk in de jaren tachtig, toen zijn bedrijf een nieuwe techniek ontwikkelde om beursgegevens te lezen. Later richtte hij het mediabedrijf Bloomberg op.

Bloomberg kan stemmen weghalen bij zowel Democraten als Republikeinen, zoals de Texaan Ross Perot dat in 1992 met betrekkelijk succes deed. Hij is voor het recht op abortus, en tegen vrij vuurwapenbezit, onderwerpen waar Democraten veel om geven. Maar op het gebied van economie en buitenlandse politiek staat Bloomberg juist weer aan de rechterkant.

    • Guus Valk