‘Fiscaal ontheemde’ Nederlander met vermogen van 25 miljoen opgepakt

Een Nederlander is in het Zuid-Spaanse Marbella gearresteerd wegens grootschalige fraude en belastingontduiking. De man heeft volgens de Spaanse justitie twintig jaar lang met frauduleuze praktijken 25 miljoen euro vergaard en zijn identiteit, woonplaats en vermogen stelselmatig verborgen gehouden voor de belastingdienst.

De man verborg zijn leven en zijn inkomsten achter duistere boekhoudingen in Spanje, Nederland, Zwitserland en Groot-Brittannië, berichtte de krant La Opinión de Málaga dit weekeinde. Zijn naam wordt niet genoemd, maar hij wordt ook aangeduid als „een fiscaal ontheemde” omdat hij kennelijk nergens belasting betaalde.

De belastingdienst en politie zijn in 2013 begonnen met een onderzoek naar de man dat ze ‘de operatie-Davy Jones’ doopten. De verdachte schroomde er niet voor in auto’s van 400.000 euro rond te rijden en verbleef vaak in een luxeoord in Benahavís, vlakbij Marbella. Ook verplaatste hij zich in luxe jachten, maar hij gaf nergens inkomsten op aan de belasting.

Het werd wel duidelijk dat de man onder meer bedrijven en bankrekeningen in belastingparadijs Gibraltar had. In het kader van het onderzoek zijn huiszoekingen gedaan in Marbella, Benahavís en Sotogrande. Er zijn in Spanje meer dan twintig bankrekeningen geblokkeerd omdat hij rekeninghouder is. (ANP)