Avonturier sterft tijdens poging Antarctica over te steken

De Brit was slechts zo’n 50 kilometer van het eindpunt verwijderd, toen hij ziek werd.

Een ontmoeting tussen prins William en Henry Worsley vorig jaar oktober.
Een ontmoeting tussen prins William en Henry Worsley vorig jaar oktober. John Stillwell / AFP

De Britse ontdekkingsreiziger Henry Worsley (55) is overleden. De avonturier overleefde zijn poging om Antarctica over te steken, zonder enige vorm van hulp, niet.

De voormalige legerofficier wilde de reis maken zonder dat er voedsel zou worden gedropt, en zonder vorm van vervoer. Onderweg trok hij een slee met zijn spullen en voedsel. Met de actie was Worsley geld aan het ophalen voor een stichting voor oorlogsveteranen.

Niemand eerder had een dergelijke overtocht gemaakt. De reis was een hommage aan de afgebroken reis van Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton over Antarctica, honderd jaar eerder. Volgens persbureau Reuters was Shackleton het idool van Worsley, die zelf vaker dit soort moeilijke tochten had afgelegd.

Bijna overgestoken

Het lukte Worsley om meer dan 1400 kilometer te lopen, in 71 dagen. Met nog 50 kilometer te gaan werd hij ziek. Nadat hij twee dagen zijn tent niet meer uit kon komen, werd hij vrijdag opgepikt door hulpdiensten en naar een ziekenhuis in Chili vervoerd. Daar overleed hij na orgaanfalen. Worsley leed aan uitputting en uitdroging.

Prins William (33) liet in een verklaring weten te treuren om de dood van de 55-jarige. Hij en diens broer Harry (31) waren beschermheer van de reis. Prins William schrijft:

“Worsley was een man die veel moed en doorzettingsvermogen toonde. We waren ontzettend trots om met hem te worden geassocieerd. We hebben een vriend verloren.”

Vooraf lichtte Worsley zijn plannen toe aan de BBC:

Worsley was getrouwd en vader van twee kinderen.