Agent veroordeeld voor schietpartij Toronto

De agent is veroordeeld voor een poging tot moord op de 18-jarige Sammy Yatin in 2013 in Toronto.

Beelden van beveiligingscamera's in een tram laten Sammy Yatin zien terwijl hij een mes vasthoudt. Buiten de tram houdt agent James Forcillo hem onder schot.
Beelden van beveiligingscamera's in een tram laten Sammy Yatin zien terwijl hij een mes vasthoudt. Buiten de tram houdt agent James Forcillo hem onder schot. Foto screenshot YouTube

Een Canadese agent is maandag schuldig bevonden van een poging tot moord op de 18-jarige Sammy Yatin. Hij werd in 2013 dodelijk getroffen door negen politiekogels nadat hij in een tram met een mes begon te zwaaien.

Agent James Forcillo, die de kogels afvuurde, was ook aangeklaagd voor doodslag, maar dat achtte de jury in Toronto niet bewezen. Yatin stapte op 27 juli 2013 ‘s avonds laat in de tram en joeg de andere inzittenden naar buiten door met een mes te zwaaien. Vervolgens bleef hij in de deuropening staan tot de politie arriveerde.

Op beelden die beveiligingscamera’s in de tram registreerden is te zien dat wanneer de politie arriveert, de agenten roepen dat Yatin zijn mes moet laten vallen. Als hij dat niet doet, vuurt Forcillo eerst drie kogels af. Na een korte pauze schiet hij nog eens zes keer keer op de inmiddels op de grond liggende Yatin. De jongen wordt daarna ook nog getaserd. Voor de eerste drie kogels was Forcillo aangeklaagd voor doodslag, voor de tweede serie kogels werd hij verdacht van poging tot moord.

Onrust

Doordat omstanders het incident filmden en de beelden online zetten, kreeg de zaak veel aandacht in Canada. Er werd een protestmars gehouden in Toronto en zowel justitie als politie in de Canadese stad stelde een onderzoek in.

Het Noord-Amerikaanse continent kampt de laatste jaren met veel situaties waarin politieagenten excessief geweld gebruiken, met name tegen zwarte verdachten. De dood van slachtoffers als Trayvon Martin, Michael Brown, Freddy Gray en Tamir Rice zorgden voor grote onrust in de Amerikaanse samenleving. In Baltimore en Ferguson kwam het tot erge rellen.