93 gevangenen ontsnapt in Brazilië

Afgelopen woensdag ontsnapten 53 gevangenen en zaterdag nog eens veertig. Er werden pas dertien gevangenen teruggevonden.

Demonstranten met een Braziliaanse vlag.
Demonstranten met een Braziliaanse vlag. Foto Nacho Doce / Reuters

In de Braziliaanse stad Recife zijn verspreid over vier dagen in totaal 93 gevangenen ontsnapt. Dat maakt de BBC maandag bekend. Afgelopen woensdag ontsnapte het grootste aantal: 53 gevangenen wisten uit de Barreto Campelo-gevangenis te breken. Zaterdag sloegen nog eens veertig gevangenen op de vlucht nadat ze een muur van de Frei Damiao de Bozanno-gevangenis opbliezen.

Pas dertien gevangenen teruggevonden

Van de 53 gevangenen die woensdag ontsnapten uit Barreto Campelo, een buitenwijk van Recife, werden er slechts dertien teruggevonden.

Van de gevangenen die zaterdag uitbraken, werd een groter deel gevonden en teruggebracht naar de cel. De gevangenen bliezen met een bom een gat in een van de buitenmuren van Frei Damiao de Bozanno, zo meldden de lokale autoriteiten. Veertig mannen renden na de explosie de straat op. Een groot deel verstopte zich in de huizen rondom de gevangenis. Na een klopjacht van van een paar uur werden de meeste ontsnapte gevangenen weer opgepakt. Twee van hen werden gedood, één man is nog voortvluchtig.

Recife is een kustplaats in het noorden van Brazilië:

Bewakers waarschuwden voor uitbraak

De cipiersvakbond had naar eigen zeggen gewaarschuwd dat er een uitbraak op komst was in Frei Damiao de Bozanno. Door een personeelsgebrek zou op het moment van de uitbraak slechts de helft van de observatietorens zijn bemand.

In de staat Pernambuco, waar Recife onder valt, werken 1.500 cipiers. Volgens de vakbond zouden dat er minstens 5.000 moeten zijn. Bovendien zijn de meeste penitentiaire instellingen er overbevolkt, melden zij: in de Frei Damiao de Bozanno-gevangenis verblijven momenteel vier keer meer gevangenen dan waarvoor het complex is gebouwd.