171 miljoen blijft een schijntje voor Google

Met een compensatie van 171 miljoen euro koopt Google de Britse fiscus af, na tien jaar belastingontwijking.

Google-logo met Britse koningin. Foto AFP

Google lijkt er goed vanaf te komen met een belastingdeal die het internetbedrijf heeft gesloten met de Britse belastingdienst. Het bedrijf betaalt de belastingdienst in het Verenigd Koninkrijk 130 miljoen pond (171 miljoen euro) extra, werd vrijdag bekend.

Het is een tegemoetkoming voor een periode van bijna tien jaar waarin Google amper belasting betaalde, terwijl het ondertussen miljarden omzet draaide in het Verenigd Koninkrijk.

Feitelijk betaalt niet Google de belasting terug maar Alphabet, de vorig jaar in het leven geroepen holdingmaatschappij van het internetbedrijf. Zoekmachine Google, met het bijbehorende advertentienetwerk, is goed voor vrijwel alle Alphabet-omzet.

‘Geen regels overtreden’

De verkoop van online advertenties in het Verenigd Koninkrijk beslaat 10 procent van de omzet van Google (in 2015 naar schatting 65 miljard euro). Over 17 miljard euro Britse omzet tussen 2006 en 2011 heeft Google slechts 16 miljoen euro belasting betaald. Ter vergelijking: de winst van Google bedroeg in 2014 ruim 13 miljard euro. De Europese Unie probeert korte metten te maken met Amerikaanse multinationals die hun omzet via landen met lage belastingtarieven (Ierland, Luxemburg en Nederland) sluizen.

De bedrijven moeten voortaan belasting betalen in het land waar de omzet gedraaid wordt.

Google zegt dat het de belastingregels in het Verenigd Koninkrijk nooit overtreden heeft, maar gebruikmaakte van de mogelijkheden die de Europese lidstaten zelf boden. Vanaf dit jaar wil het bedrijf de omzet in het Verenigd Koninkrijk ook daadwerkelijk onder het Britse belastingregime gaan verrekenen.

Miljoenen terughalen

Naast Google staan ook andere Amerikaanse bedrijven onder druk om hun fiscale constructies te ontmantelen, waaronder Amazon, Apple, en Starbucks. Starbucks zou in Nederland miljoenen onterecht belastingvoordeel genoten hebben; de Belastingdienst moet 28 miljoen euro terughalen bij Starbucks, bepaalde de Europese Commissie afgelopen oktober.

In december moest Apple een boete van 318 miljoen euro betalen aan de Italiaanse belastingdienst. Uit een gerechtelijk onderzoek was gebleken dat Apple tussen 2008 en 2013 ruim 880 miljoen euro aan belastingen had weggesluisd naar Ierland.

Het is de verwachting dat meer van dit soort boetes en deals zullen volgen. Ondertussen houden de rijkste techbedrijven (Apple, Microsoft en Google) elk tientallen miljarden dollars in kas in het buitenland, om aan de Amerikaanse belastingtarieven te ontsnappen.