171 miljoen blijft een schijntje voor Google

Met een compensatie van 171 miljoen euro koopt Google de Britse belastingdienst af, na tien jaar belastingontwijking.

Google en koningin Elizabeth. Foto AFP

Google lijkt er goed vanaf te komen met een belastingdeal die het internetbedrijf sloot met de Britse belastingdienst. Vrijdag werd bekend dat Google de belastingdienst in het Verenigd Koninkrijk 130 miljoen pond (171 miljoen euro) extra betaalt. Het is een tegemoetkoming voor een periode van bijna tien jaar waarin Google amper belasting betaalde, terwijl het ondertussen miljarden omzet draaide in het Verenigd Koninkrijk.

Feitelijk betaalt niet Google de belasting terug maar Alphabet, de holdingmaatschappij van het internetbedrijf die vorig jaar in het leven werd geroepen. Zoekmachine Google, met het bijbehorende advertentienetwerk, is goed voor vrijwel alle Alphabet-omzet.

De verkoop van online advertenties in het Verenigd Koninkrijk beslaat 10 procent van de Google-omzet (in 2015 naar schatting 65 miljard euro). Wat cijfers uit het verleden: over 17 miljard euro Britse omzet tussen 2006 en 2011 betaalde Google slechts 16 miljoen euro belasting. Ter vergelijking, de winst van Google bedroeg in 2014 ruim 13 miljard euro.

De EU probeert korte metten te maken met Amerikaanse multinationals die hun omzet via landen met lage belastingtarieven (Ierland, Luxemburg en Nederland) sluizen. Ze moeten voortaan belasting betalen in het land waar de omzet gedraaid wordt.

Google zegt dat het de belastingregels in het Verenigd Koninkrijk nooit overtreden heeft, maar gebruik maakte van de mogelijkheden die de Europese lidstaten zelf boden. Vanaf dit jaar wil het bedrijf de omzet in het Verenigd Koninkrijk ook daadwerkelijk onder het Britse belastingregime gaan verrekenen.

Naast Google staan ook Amerikaanse bedrijven als Amazon, Apple, en Starbucks onder druk om hun fiscale constructies te ontmantelen.

Starbucks zou in Nederland 20 miljoen euro onterecht belastingvoordeel genoten hebben. In december moest Apple nog een boete van 318 miljoen euro betalen aan de Italiaanse belastingdienst. Uit een gerechtelijk onderzoek was gebleken dat Apple tussen 2008 en 2013 ruim 880 miljoen euro aan belastingen had weggesluisd naar Ierland.

Het is de verwachting dat meer van dit soort boetes en deals zullen volgen. Ondertussen houden de rijkste techbedrijven (Apple, Microsoft en Google) elk tientallen miljarden dollar in kas in het buitenland, om aan de Amerikaanse belastingtarieven te ontsnappen.

    • Marc Hijink