Tweede v.d. HelstHet commentaar…

Tweede v.d. Helst

Het commentaar Cruciaal: oude literatuur lezen (21-1) bracht mij terug in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen ik een bibliotheekopleiding volgde. Het was de tijd waarin men zich afvroeg waarom je eigenlijk nog kennis uit een boek zou moeten halen.

Dat kostte maar tijd, het was stomvervelend en ‘je kon toch alles opzoeken’. De leraar Nederlandse literatuur had een broertje dood aan die mentaliteit.

Zo ging hij met zijn leerlingen een wandeling maken door een wijk in de stad. Bilderdijkkade, Elisabeth Wolffstraat of door een andere wijk, Elegaststraat, Heer Halewijnstraat. Hij zei geen ‘Fuck de canon’ maar achtte het van belang dat de kennis van deze straatnamen werd doorgegeven aan een nieuwe generatie. Tijdens de wandeling hoopte hij een nieuwsgierigheid op te wekken waarbij je meer zou willen weten. Op de Gortersweg vertelde hij hoe Herman Gorter na zijn lange gedicht ‘Mei’ aan Alphons Diepenbrock schreef: „Het ding is af.” Andere tijden maar ik kan nog ontroerd raken als ik denk hoe deze man de moeite nam de wereld van de literatuur door te geven aan een nieuwe generatie. Natuurlijk moesten de leerlingen van de opleiding niet denken dat ze nu een compleet beeld hadden gekregen van de Nederlandse literatuur omdat er een straat vernoemd was naar de schrijver.

De uitsmijter was altijd: „Gerard Reve zei toen hij in Amsterdam woonde: ‘Wie weet nog wie Tweede van der Helst was’?”