Tweede MERS-geval in Thailand ontdekt

In juni vorig jaar dook het virus voor het eerst op in Thailand.

Een medisch hulpverlener in een beschermend pak in Zuid-Korea, vorig jaar.
Een medisch hulpverlener in een beschermend pak in Zuid-Korea, vorig jaar. Foto Ed Jones / AFP

In Thailand is een tweede geval van het longvirus MERS gedetecteerd. De 71-jarige man uit Oman arriveerde vrijdag in de hoofdstad Bangkok. Nog 37 anderen, die in aanraking zijn gekomen met de zieke, worden nader onderzocht, aldus het Thaise ministerie van Volksgezondheid, meldt persdienst Reuters.

In juni vorig jaar dook het virus voor het eerst op in Thailand. Toen werd ook een zakenman uit Oman met MERS gediagnosticeerd.

Een maand eerder steeg het aantal MERS-besmettingen in Zuid-Korea explosief. Die infectiehaard kostte uiteindelijk aan 36 mensen het leven en was de eerste buiten Saoedi-Arabië, waar het virus al ruim drie jaar slachtoffers maakt. De uitbraak in Zuid-Korea werd door één reiziger uit het Midden-Oosten veroorzaakt.

MERS

Het MERS-coronavirus werd in 2012 voor het eerst bij mensen aangetroffen in Saoedi-Arabië. Sindsdien zijn vooral in het Midden Oosten meer dan 1.600 mensen besmet geraakt, van wie eenderde overleed. Twee Nederlandse reizigers kwamen in mei 2014 besmet terug uit Saoedi-Arabië, maar zij herstelden en besmetten geen andere mensen.

MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Het is een virusziekte die koorts en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Er bestaat nog geen vaccin tegen het MERS-virus. De kans dat het virus zich in rap tempo over de wereld verspreidt is klein, omdat het niet erg besmettelijk is tussen mensen. Voor besmetting is direct contact met zieken nodig. MERS krijgen mensen waarschijnlijk vooral van dieren. Maar hoe precies, is nog onbekend.