Tientallen mensen onwel in azc Arnhem

Het lijkt erop alsof een griepje de oorzaak van de klachten bij de slachtoffers is.

Exterieur van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis. Daar worden tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen.
Exterieur van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis. Daar worden tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

In een asielzoekerscentrum in Arnhem zijn tientallen mensen onwel geworden. De brandweer meldt dat het gaat om klachten als diarree, koorts, misselijkheid en overgeven. De oorzaak lijkt een griepje.

In totaal zouden ruim 30 mensen last hebben van de klachten. De brandweer meldt dat de oorzaak een griepvirus lijkt te zijn. Politie, brandweer en ambulancepersoneel is aanwezig op de locatie. De brandweer heeft volgens ANP onderzocht of er gevaarlijke stoffen in het gebouw aanwezig waren, maar dat bleek niet het geval te zijn. Twee mensen zouden in een ambulance zijn behandeld voor hun klachten.

Twitter avatar brandweerGM brandweerGM In de COA opvang De Koepel in Arnhem wordt medische post ingericht. Griep lijkt oorzaakvan onwelwordingen van ruim 30 bewoners.^jm

Leegstaande gevangenis

Het gaat om de locatie De Berg in Arnhem. Daar vangt de gemeente sinds 15 september 350 tot 400 asielzoekers op in de leegstaande gevangenis De Koepel. De gemeente wil volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op korte termijn andere locaties voor de vluchtelingen vinden, maar dat is vooralsnog nog niet gelukt.

De Gelderlander meldt dat mensen bijzonder dicht op elkaar zouden leven. Bewoners klagen over het feit dat ze al drie dagen hetzelfde eten krijgen en sommigen van hen zouden zich al sinds zaterdag niet lekker voelen. Uit protest begonnen de asielzoekers te schreeuwen en te fluiten.

Twitter avatar JosVerkuijlen Jos Verkuijlen Nu klinkt er protest vanuit de koepel in #arnhem #omroepgld https://t.co/scTJaKlyRG