Sneeuwstorm VS over, New Yorkers mogen de weg weer op

Het openbaar vervoer wordt langzaam maar zeker weer opgestart en de shows op Broadway gaan door.

Times Square wordt weer sneeuwvrij gemaakt.
Times Square wordt weer sneeuwvrij gemaakt. Foto Kena Betancur / AFP

Inwoners van New York mogen de weg weer op. Het reisverbod, dat zaterdag werd opgelegd voor New York City en Long Island, is opgeheven, meldt persbureau Reuters.

Nu het reisverbod is opgeheven, wordt het openbaar vervoer langzaam maar zeker weer opgestart. De shows op Broadway gaan gewoon door en naar verwachting gaan de beurzen maandag zoals gepland open.

Twitter avatar TheBwayLeague The Broadway League All Broadway matinee & evening performances to play as scheduled today, Sunday January 24th.

68 centimeter sneeuw in Central Park

Sneeuwstorm Jonas was de op een na grootste storm uit de geschiedenis. Er viel 68 centimeter sneeuw in Central Park, net iets minder dan het record uit februari 2006 (68,3 centimeter). Reuters meldt dat zaterdag dertien mensen door verkeersongelukken om het leven kwamen in Arkansas, North-Carolina, Kentucky, Ohio, Tennessee en Virginia.

Vier anderen overleden tijdens het sneeuwschuiven en nog eens twee mensen in Virgina overleden door onderkoeling. In de staten West-Virginia en Maryland is op sommige plekken 90 centimeter sneeuw gevallen, volgens nieuwszender CNN.

In North-Carolina zaten ongeveer 150.000 mensen zonder elektriciteit, in New Jersey waren dat er 90.000. Volgens Reuters zouden zondag 3.750 en maandag 700 vluchten zijn gecancelled.

Ook Washington lamgelegd

Jonas is ook een van de zwaarste sneeuwstormen ooit voor Washington, waar 61 centimeter viel. Luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft al haar vluchten geannuleerd op de vliegvelden in de omgeving van Washington. Burgemeester Muriel Bowser deed een oproep aan 4.000 stadsgenoten om te helpen sneeuwschuiven, bovenop de 2.000 mensen die zich al hadden aangemeld. Het metroverkeer in Washington is stilgelegd.

Een timelapse van kruispunt in Washington D.C. tijdens de sneeuwstorm:

Op de Pennsylvania Tunpike, een lange tolweg, waren op het hoogtepunt meer dan 500 voertuigen gestrand. Onder de gestranden bevonden zich het basketbalteam van Duquesne University, het turnteam van Temple University en een kerkgroep uit Indiana. Volgens gouverneur Tom Wolf bleven de chauffeurs vrijwillig bij hun vrachtwagens en zijn ze nu “allemaal veilig en klaar om te gaan.” Het verkeer komt inmiddels weer langzaam op gang.