Mollenjacht: rekensommetjes, gratis winkelen en Ellie de buikspreker

NRC-redacteuren Frank Huiskamp en Peter Zantingh bespreken de laatste aflevering van Wie is de Mol.

Het zestiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorige jaren elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we de volgende dag hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scrol dan niet verder naar onder.

De derde aflevering van Wie is de Mol? 2016 trok 1.987.000 kijkers. Dat is iets minder dan de 2.059.000 van vorige week.

Peter: Frank. Tref ik je in rouw?

Frank: Peter. Ik ben echt verdrietig.

Peter: Uit je.

Frank: Niet. Ellie. Lust. Ergens hoop ik dat het een soort Chris Zegers-fantasie is die nu wel waar blijkt. Dat zij op het vliegveld wél doorvliegt naar een volgende locatie. Dat kandidaten op die brug in de volgende aflevering naar elkaar toe rennen en dat Ellie Lust daar dan staat. In het midden. Stoïcijns. Dat ze zegt dat je niet zo hoort te rennen, dat dat slecht is voor je houding. Dat je daar rugpijn van krijgt. Dat je dat leert. Bij de politie. En dat ze Ellie Lust dan huilend in de armen vallen.

Peter: Ik hoop het voor je. Maar waarschijnlijker is dat de groep nu vervalt in anarchie.

Frank: Dat zal wel, ja. Oeverloos portofoongetetter, Cécile die de pot waarschijnlijk uitgeeft aan schoenen die ze wel in het openbaar durft te dragen. Pure anarchie.

Peter: Wat ook kan, trouwens, is dat Rop vanaf nu Ellie Lust speelt. Dat deed-ie vanavond al kort, en dat ging prima.

Frank: Ik heb een naar vermoeden dat Rop er ook snel uit vliegt, omdat hij zo aan Annemieke als Mol blijft kleven. Maar hij zorgde voor een paar lichtpuntjes. Grandioze een-tweetjes hadden Ellie Lust en hij.

Peter: Ik dacht even dat het Ellie Lust zelf was, en dat ze gewoon een bedreven buikspreekster is.

Frank: Hahaha.

Peter: Verdenk je ondertussen nog steeds Klaasje?

Frank: Ja, maar meer omdat je er met die hints - met het Molgeld kun je dus blijkbaar ook heel goed Klaas’ gezicht maken, en we weten dat de Mol op de achterkant van de briefjes staat - niet omheen kunt. Maar ik zit me een beetje kapot te ergeren, Peter. De gewone kijker, die niet kijkt zoals wij en niet fora afstruint op zoek naar woordcombinaties en metrostelcijfers en kleurverschillen en rare T-shirts en weet ik het, die kan toch niet Klaas verdenken? Dat kan niet.
Er komt veel geld in de pot. Klaas is echt heel weinig aanwezig. Ja, hij drukt 19 als fout antwoord door als hij de berg op moet om dat kistje open te maken. Maar dat deden anderen ook al voor hem. Goed, hij valt met kokers in het water. Maar het zijn allemaal nou niet de briljante Mollenmoves waarop je hoopt.

Peter: Nu ga je er misschien wel iets té overtuigd vanuit dat het Klaas is.

Frank: O? Sinds wanneer ben jij dan niet meer zo zeker?

Peter: Nee, er zijn goede hints naar hem, maar ik ben niet zover dat ik nu al mijn hele kijkervaring erop aanpas. En in de recensiemodus schiet: hoe doet Klaas het als Mol.

Frank: Nou ja, ik kon mezelf daar niet van weerhouden. Maar het is fijn dat jij het niet doet dan. Hoe kijk jij tegen Klaas aan?

Peter: Niet, eigenlijk. Een van de acht. Ik bedoel: ik zet m’n geld op hem, maar kan daar ook wel langs kijken. Goed, bij die rekensommetjes was hij dus wel misleidend. Niet alleen die 19 waar het 20 had moeten zijn. Bij het eerste raadsel pleitte hij voor ’50 procent’. Dat bij het opgooien van twee muntjes het twee keer munt is. Oh, come on. Mijn notitieboekje:

IMG_3399

Frank: Haha, ik ben zo blij dat we elkaar kunnen aanvullen. Jij met maagdelijk witte pagina’s met een simpel tabelletje. Ik met mijn Word-document dat qua hysterie niet onder zou doen voor de gemiddelde monoloog van een Republikeinse presidentskandidaat. Dit van het foute antwoord kreeg ik trouwens niet goed mee. Dat zou wel een beetje rookie-mollen zijn, maar prima.

Peter: Dit was inderdaad een van mijn weinige aantekeningen. Dat, en: nog een wonder dat er niet drie van de acht wegliepen tijdens de executie om te plassen, met al dat gedruppel in die grot.

Frank: Hahaha. Laten we even terug naar het begin. We gingen weer eens het water op.

Peter: Ja! En het loopt dus goed af met die vogel. Die we zichzelf al vier afleveringen lang in het intro in het water zien storten. Dat beeld zat er nu in. Kopje onder, en komt dan gewoon weer boven. Alles in orde.

Frank: Jij ziet dingen die ik niet zie. Maar ben blij dat je het zag, was toch inderdaad een van de introdingen die al weken bleef hangen. O, en Peter…ik durf het bijna niet te vragen, maar heb jij toevallig een screenshot gemaakt van het hoofd van Klaas toen die duiker hem in het water liet vallen? Want dat was echt Jack Nicholson in The Shining hoor. Man.

Peter: Bedoel je deze?

Klaas

Frank: Ja! Heb je hulp erbij in je lab dit jaar?

Peter: Laat ik allemaal doen in China.

The Klasing

Frank: Ik zie het wel.

Peter: Ja, treffend. Om nog een andere er niet toe doende referentie te maken: ik moest tijdens die eerste opdracht aan The Truman Show denken. Dat ze daar zo doelbewust omver werden getrokken op het water.

Frank: Haha. Noemen we wel even twee films zeg. Maar hoe is er gemold die eerste opdracht?

Peter: Ik dacht even: waarom gooien ze die kokertjes meteen bij elkaar in een mandje? Was het niet beter geweest ze gescheiden te houden, zodat je kunt weten wie welke heeft ingeleverd?

Frank: Die logica heeft er volgens mij in zestien jaar Wie is de Mol? nog niet in gezeten. Het is inderdaad de zoveelste opdracht waar in het midden blijft wie wat deed. Zie die foto-opdracht van eerder dit seizoen. Misschien ook wel expres gedaan door de makers trouwens.

Peter: Dat kan. Maar je hebt daar wel een punt, wat misschien ook verklaart dat we niet veel verder komen dan filmreferenties en opluchting dat een Dominicaanse vogel zichzelf niet te pletter heeft gestort. Ik zie bij zulke opdrachten echt niets wat me verder helpt. Ik weet niet wat de verkeerde nummers waren, en ik heb niet gezien welke nummers gepakt zijn. (Martine de Jong in haar recap wél, red.)

Frank: Nee. Ik werd, net als Tim in de boot, horendol van het geschreeuw van die nummers. Wie is daarmee geholpen? De enige keer dat ik iemand vanaf de kant hard wil horen schreeuwen als ik in zee ben, is wanneer mijn luchtbed dreigt weg te drijven door te sterke stroming.

Peter: Precies. En ja, er zijn kandidaten in het water gevallen, maar te veel om daar iets opzettelijks in te zien. Die touwtjes maakten het ook wel erg makkelijk.

Frank: Die tweede opdracht vond ik ook verwarrend, maar meer door de gemaakte keuzes. Trouwens, weer echt ‘Wie is de Mol? Greatest Hits’ dat. Een mandjes-bakjes-kommetjesopdracht. Waar geen enkel écht spelelement in zat. Uiteindelijk kwam het erop neer: ehm, ja, pak maar wat. Alleen Ellie Lust - wie anders - kon nog iets anders doen en iets afpakken.

Peter: Jammer dat niemand erin slaagde zo’n houten kistje open te maken. Maar inderdaad, dit was simpelweg twee minuten gratis winkelen.

Frank: Precies. Maar rare keuzes: Marjolein die 1.000 euro kan pakken en toch maar 500 pakt. Oké. Annemieke die drie jokers voor 500 euro uit de pot ‘de hoofdprijs’ noemt. Misschien als ze de Mol is. Maar dat lijkt me echt, echt, echt niet.

Peter: Gek hè? Ja, ze waren niet echt ambitieus. Wat wel interessant was, was dat in het woordenboek iets geel gemarkeerd was.

Frank: In mijn groepsapp kwam voorbij dat er ‘linkshandig’ zou staan. Geen flauw idee of dat überhaupt zichtbaar was?
woordenboek

Peter: Niet voor mij op dit screenshot in elk geval. Maar er zijn vast mensen met zo’n Ultra Super 32HD-tv.

Twitter avatar lunaxmendes Luna @widminc Laatste Spaanse woord in het woordenboek was geel gemaakt.. betekenis: linkshandig. Is de mol linkshandig? #moltalk #widm

Frank: Die discussie onder de tweet is trouwens ook de moeite waard. Moltipplagiaat!

Peter: Haha, ja. Maar dan zoeken we dus een Mol die linkshandig is? Schrijf dit maar op het conto van ‘tunnelvisie’, maar Klaas houdt een microfoon in elk geval met links vast.

Frank: Wow.

Peter: Goed hè? Niet eens gestolen van iemand op Twitter.

Frank: Ik vind het fijn dat wij ook nog eens primeurtjes kunnen hebben.

Peter: Precies.

Frank: Die afleveringstitel bracht me trouwens weer nergens. “Minder dan je denkt”.

Peter: Gaat over de kijkcijfers, denk ik.

Frank: Hahahahaha.

Peter: Hejoooo.

Frank: Daar moet ik even van bijkomen. Maar was wel even een seconde of vijf vergeten dat we volgende week zonder Ellie Lust zitten.

Peter: Ja. Die - bruggetje! - op de valreep nog de held werd van die bergbeklimopdracht.

Frank: En ze toonde meteen de meeste emotie in vier afleveringen. Een echte oerschreeuw. Die kwam van diep.

Peter: Mooi, toch wel. Ik ben minder fan van Ellie Lust dan jij, maar dat was goede tv. Ik was nog even bang dat ze straal langs het koffertje zou klimmen om twintig meter hoger vrijstellingen te zoeken. En over Ellies emotie gesproken: ook daarna weer, bij het rode scherm. Twee handen voor haar gezicht. Ze kon dan strak en streng zijn, maar ze was wel fanatiek. En toonde zich een mooie verliezer.

Frank: Als het dit seizoen niet Klaas blijkt te zijn, dan zal ik mij proberen een mooie verliezer te tonen. Alleen weet ik even niet tegenover wie, want er zitten maar weinigen in mijn omgeving op iemand anders.

Peter: For the sake of it kan ik dat wel doen. Omdat ik je graag mooi zou zien verliezen.

Lees ook de terugblikken op aflevering één, twee en drie.