Maleisië pakt IS-strijders met terreurplannen op

Vanuit Syrië zouden de zeven mannen de opdracht hebben gekregen aanslagen te plegen.

Agenten van de nationale politie in Maleisië.
Agenten van de nationale politie in Maleisië. Foto Bullit Marquez / AP

De Maleisische politie heeft in een meerdaagse operatie zeven strijders van Islamitische Staat (IS) opgepakt. De politieactie vond plaats in het weekend voor een internationale conferentie over deradicalisering en extremisme in Maleisië, die maandag begint. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de politie hadden de opgepakte verdachten van IS-strijders in Syrië opdracht gekregen om aanslagen te plegen in Maleisië. Eén van deze opdrachtgevers zou Bahrun Naim zijn, een Indonesiër die vermoedelijk het brein achter de aanslag in Jakarta op 14 januari is. Een aanvaller blies zich op in een Starbucks-filiaal. Uiteindelijk vielen er zeven doden, onder wie vijf daders. IS eiste deze aanslag direct op.

IS-vlaggen en propagandafilmpjes

Volgens de Maleisische inspecteur-generaal Khalid Abu Bakar in een verklaring zijn alle gearresteerde verdachten lid van dezelfde terreurcel:

“Ze hebben allen terroristische aanslagen voorbereid op strategische plekken in Maleisië.”

Alle mannen hebben de Maleisische nationaliteit en zijn tussen de 26 en 50 jaar oud. Bij de arrestaties zijn ook kogels, boeken over de jihad, IS-vlaggen en propagandafilmpjes in beslag genomen, maar geen wapens.

Maleisië heeft deze maand vaker arrestaties verricht om naar eigen zeggen aanslagen te voorkomen. Op 15 januari, een dag na de aanslag in Jakarta, werd een man opgepakt die vermoedelijk een zelfmoordaanslag in de hoofdstad Kuala Lumpur wilde plegen. Ook hij zou opdracht daartoe vanuit Syrië hebben gekregen.