Kijken: tafeltennissen met water in de ruimte

Een astronaut laat zien hoe je in de ruimte gewichtloos kunt pingpongen met een druppel vloeistof.

Screenshot uit de video van astronaut Scott Kelly.
Screenshot uit de video van astronaut Scott Kelly. Youtube

Astronaut Scott Kelly wist in maart vorig jaar dat hij aan een zware missie begon: een jaar non-stop in de ruimte doorbrengen aan boord van ruimtestation ISS. Maar zwaarmoedig is Kelly niet. Hij maakt de ene geestige dan wel opmerkelijke foto of video na de ander. Dit keer op het menu: tafeltennissen met vloeistof in gewichtloze toestand.

Hoe werkt het? Kelly onderzoekt in het ISS een nieuw waterafstotend materiaal, dat op de video op een batje zit gemonteerd. Als hij vervolgens een druppel water uit een zakje perst, is te zien hoe de astronaut dit als een balletje tussen de bats heen en weer knalt.

Hoewel, knalt… Waar pingpong zich op Aarde juist kenmerkt in razendsnelle bewegingen, zorgt de gewichtloosheid in de thermosfeer ervoor dat het “balletje” zich in slow-motion voortbeweegt. Maar dat doet zeker niet af aan de schoonheid van de beelden.

Twitter avatar StationCDRKelly Scott Kelly My one-year crewmember Misha Kornienko and I on day 300 aboard @space_station! #YearInSpace https://t.co/qny9h29mVP

Eerdere video’s

Het is niet de eerste keer dat Kelly en zijn Russische kompaan Misja Kornienko creatieve spelletjes spelen met vloeistoffen. In oktober plaatste Kelly een video op YouTube waarin te zien is hoe hij een bolletje water meerdere malen van kleur laat veranderen. Vergezeld door een toepasselijk space ambient-muziekje:

David Bowie

De grootste YouTube-hit uit het ruimtestation is echter niet van de inventieve Kelly, maar van voormalig ISS-bewoner Chris Hadfield. Hij nam zijn akoestische gitaar mee de ruimte in en nam in gewichtloze toestand een videoclip op van het liedje ‘Space Oddity’ van de onlangs overleden poplegende David Bowie. Meer dan 30 miljoen keer werd het filmpje bekeken: