‘IS zet video van aanslagplegers Parijs online’

De echtheid van de video, waarin negen aanslagplegers te zien en te horen zijn, staat niet vast.

De bloemenzee voor de concertzaal Bataclan ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar.
De bloemenzee voor de concertzaal Bataclan ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Foto Joel Saget/AFP

Islamitische Staat (IS) claimt een video online te hebben gezet waarin beelden van de aanslag in Parijs te zien zijn. Ook zou de video beelden en verklaringen van negen aanslagplegers bevatten. De authenticiteit van de video is niet bevestigd.

Verschillende media, waaronder Reuters en AFP, melden dat de video is geüpload op het officiële account dat IS op het sociale mediaplatform Telegram beheert. In de video zou de voortvluchtige Salah Abdeslam niet te zien zijn. Het is onduidelijk door wie en wanneer de video is gemaakt.

‘Leeuwen van het kalifaat’

De aanslagplegers zouden op de beelden gekleed zijn in camouflagepakken op een locatie in een woestijn. Volgens AFP zijn er onder de negen mannen vier Belgen, drie Fransen en twee Irakezen. Verder toont de video beelden van onthoofdingen en executies door de aanslagplegers, en bedreigingen in het Frans en Arabisch aan het adres van landen die strijden tegen IS. Een stem op de achtergrond zegt:

“Dit zijn de laatste berichten van de negen leeuwen van het kalifaat die werden gemobiliseerd vanuit hun schuilplaatsen om een heel land, Frankrijk, op de kniën te krijgen.”

Frankrijk heeft nog niet gereageerd op de video. Bij de aanslagen in Parijs, vorig jaar november, kwamen 130 mensen om het leven.