Honderd arrestaties in Iran na aanval op Saoedische ambassade

Tot nu toe was bekend dat er na de bestorming van de ambassade veertig mensen waren opgepakt.

Iraanse demonstranten protesteren op 3 januari tegen de executie van de shi'itische geestelijk leider Nimr Baqr al-Nimr.
Iraanse demonstranten protesteren op 3 januari tegen de executie van de shi'itische geestelijk leider Nimr Baqr al-Nimr. Foto Atta Kenare/AFP

Iran heeft honderd verdachten gearresteerd in verband met de bestorming en gedeeltelijke verwoesting van de ambassade van Saoedi-Arabië op 3 januari. Volgens AP is het uitzonderlijk dat Iran publiekelijk informatie deelt over arrestaties.

Tot nu toe was bekend dat vlak na de aanslagen ongeveer veertig mensen waren opgepakt. Van de honderd verdachten zijn enkelen alweer vrijgelaten, zo liet een woordvoerder van het ministerie van Justitie aan de Iraanse staatstelevisie weten.

Begin januari werd de Saoedische ambassade bestormd door een woedende menigte. Mensen wisten het gebouw binnen te dringen en staken delen ervan in brand. De demonstranten waren de straat opgegaan in protest tegen de executie van 47 gevangenen door Saoedi-Arabië. Daaronder bevond zich de shi’itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. Hij stond bekend als een criticus van het Saoedische regime. Zijn dood werd door veel landen veroordeeld.

De Opperste Leider van Iran ayatollah Ali Khamenei heeft de bestorming veroordeeld, maar was ook degene die de dood van al-Nimr het felst veroordeelde. Als gevolg van de bestorming verbrak Saoedi-Arabië alle diplomatieke banden met Iran. Zo werden alle medewerkers van de Iraanse ambassade in het soennitische land verzocht te vertrekken. Een aantal andere landen volgde dat voorbeeld. Saoedi-Arabië en Iran zijn religieuze en politieke aartsrivalen in de regio.