Geen EK-medaille voor Knegt, aflossingsteams pakken goud

Naast de twee gouden teammedailles pakte Suzanne Schulting individueel brons. Sjinkie Knegt werd vierde.

Sjinkie Knegt in actie.
Sjinkie Knegt in actie. Foto Koen Suyk.ANP

Bij het EK shorttrack in het Russische Sotsji is het Sjinkie Knegt niet gelukt zijn allroundtitel te verdedigen. De Fries eindigde als vierde in het algemeen klassement na vier afstanden. De twee Nederlandse aflossingsploegen wonnen wel goud.

Eerst was het de beurt aan het vrouwenteam, bestaande uit Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting, om goud te pakken op de aflossing, een wedstrijd over 3.000 meter waarbij vier rijders elkaar telkens afwisselen. Het is alweer de vijfde titel in zes jaar tijd.

Daarna mocht ook de mannenploeg, met daarin Dennis Visser, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt, aantreden. Dankzij een foutloze race over 5 kilometer wonnen zij de derde Nederlandse EK-titel ooit.

Individueel succes voor Schulting, Knegt schakelt zichzelf uit

Er was individueel succes bij de vrouwen; de 18-jarige Suzanne Schulting won brons in het algemeen klassement. Daar ging echter meer drama dan vreugde aan vooraf. In de superfinale, waarin zowel Schulting als Ter Mors nog kans maakte op een medaille, ging Ter Mors drie rondes voor het einde hard onderuit. Schulting won de race en leek daarmee zilver te pakken in het algemeen klassement, maar de jury achtte haar schuldig aan de val van Ter Mors en diskwalificeerde haar. Slechts het brons voor Schulting resteerde. De Britse Elise Christie won onbedreigd de Europese titel, nadat ze de eerste drie afstanden op haar naam had geschreven.

Voor Knegt, regerend wereldkampioen en in december nog uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, was het mannentoernooi vanochtend al voorbij. De Fries schakelde zichzelf al eerder op zondag uit dankzij een valpartij en diskwalificatie in de halve finale van de 1.000 meter. Daardoor liep hij belangrijke punten in het algemeen klassement mis en kon de Rus Semen Elistratov al voor het begin van de superfinale de titel vieren. Knegt werd ook nog eens vijfde in die laatste race, waardoor hij op de minst dankbare plek net naast het podium eindigde. Enig lichtpunt was de Europese titel op de 500 meter die hij gisteren wist te behalen.