‘Europese Commissie wil ook Frontex voor Macedonië’

De Europese grensbewaking geldt nu nog alleen voor EU-landen.

Een migrant met kind in Macedonië, afgelopen week.
Een migrant met kind in Macedonië, afgelopen week. Foto Darko Vojinovic / AP

De Europese Commissie wil dat Europese grensbewakingsautoriteit Frontex ook in Macedonië actief wordt. De Commissie zou een voorstel daartoe van Slovenië steunen, meldt de Duitse krant Bild am Sonntag.

Frontex geldt nu alleen voor landen binnen de Europese Unie. Als het voorstel van de Sloveense premier Miro Cerar wordt aangenomen, zal dat gewijzigd moeten worden. Maandag komen de ministers van Binnenlandse Zaken bij elkaar en zal het voorstel informeel besproken worden, volgens Bild.

Met de uitbreiding van de Europese grensbewaking wil Slovenië Macedonië helpen om zich te beschermen tegen de vluchtelingenstroom vanuit Griekenland. Frontex kan Macedonië te hulp schieten met personeel, geld en materieel.

Slovenië

Slovenië plaatste zelf al prikkeldraad aan de grens met Kroatië, om de vluchtelingenstroom te “structureren”. De stap kwam nadat Hongarije de grens met Servië en Kroatië afsloot, waardoor Slovenië een nieuwe route bood. In oktober noemde Cerar het aantal vluchtelingen in zijn kleine land (2 miljoen inwoners) “absoluut ondragelijk”.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orban riep al eerder op tot een “Europese verdedigingslinie” bij de Griekse grens met Macedonië en Bulgarije.

Afgelopen week sloot Macedonië de grens met Griekenland al meerdere keren voor korte tijd. Volgens de VN passeren momenteel 2.000 vluchtelingen de grens met Macedonië per dag. Eind vorig jaar braken regelmatig gevechten uit tussen migranten en de oproerpolitie aan de grens met Macedonië. Na Servië, Kroatië en Slovenië besloot het land eind november de grens te sluiten voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Macedonië heeft al 2,6 miljoen euro aan humanitaire noodhulp van de Europese Commissie ontvangen en meer geld staat in het vooruitzicht, aldus Bild am Sonntag.