Dodental sneeuwstorm VS loopt op tot negentien

Tachtig miljoen Amerikanen zijn door het hevige weer getroffen. Zondag zal de storm wegtrekken.

Een vrouw in Philadelphia.
Een vrouw in Philadelphia. Foto Alejandro A. Alvarez/The Philadelphia Inquirer via AP

Het dodental als gevolg van de sneeuwstorm die de oostkust van de Verenigde Staten teistert is opgelopen tot negentien, vooral door verkeersongelukken. Zeker tachtig miljoen Amerikanen zijn door het hevige weer getroffen. Zondag zal de storm afnemen en richting de Atlantische Oceaan trekken.

Sneeuwstorm Jonas is een van de zwaarste in de geschiedenis. In de staten West Virginia en Maryland is op sommige plekken 90 centimeter sneeuw gevallen, volgens nieuwszender CNN. Elf staten (Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Delaware, Virginia en West-Virginia) hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Meer dan 150.000 mensen zaten zaterdagavond zonder stroom. Vooral North Carolina is hard getroffen. Ook zijn meer dan 8.500 vluchten geannuleerd die dit weekend gepland stonden, volgens persdienst Reuters.

New York en Washington

In New York City is een pak sneeuw van meer 68 centimeter gevallen, net onder het record (68,3 centimeter) van februari 2006. Drie mensen zijn daar overleden tijdens het sneeuwscheppen, volgens Reuters.

Zaterdag legde New York een reisverbod op in New York City en Long Island. Bewoners mochten niet meer de weg op. Bussen en bovengrondse metrolijnen werden stilgelegd. Ook alle voorstellingen op Broadway zijn afgelast als gevolg van de sneeuwstorm:

Twitter avatar TheBwayLeague The Broadway League All Broadway matinee & evening performances in NYC for Saturday January 23rd are canceled. Visit https://t.co/gF1zlOjsj4 for full statement.

Jonas is ook een van de zwaarste sneeuwstormen ooit voor Washington, waar 61 centimeter viel. Luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft al haar vluchten geannuleerd op de vliegvelden in de omgeving van Washington.

Een kruispunt in Washington D.C. tijdens de sneeuwstorm:

Storm zwakt af

Zaterdagavond laat, rond vier uur ‘s ochtends Nederlandse tijd, stopte het in New York met sneeuwen, volgens persbureau AP. Zondagochtend lokale tijd zullen de autoriteiten het reisverbod waarschijnlijk weer opheffen.