Blokhuijsen en De Jong winnen NK Allround

Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong pakten vanmiddag de Nederlandse titel in Thialf.

Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries in actie op de 1500 meter tijdens het NK Allround.
Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries in actie op de 1500 meter tijdens het NK Allround. Foto Vincent Jannink / ANP

Schaatser Jan Blokhuijsen en schaatsster Antoinette de Jong zijn zondagmiddag gekroond tot Nederlands kampioen op het NK Allround. Beiden wisten met succes hun voorsprong, die ze over drie afstanden hadden opgebouwd, op respectievelijk de 10.000 en 5.000 meter te behouden.

Blokhuijsen wist dat hij met een riante voorsprong van elf seconden op zijn naaste belager Patrick Roest kon beginnen aan de langste afstand. In een duel met de nummer drie Douwe de Vries (veertien seconden achterstand) gingen de twee schaatsers lange tijd gelijk op en kwam de voorsprong van Blokhuijsen niet in gevaar. Na een zilveren medaille in 2013 en een bronzen medaille vorig jaar pakte Blokhuijsen daarmee zijn eerste Nederlandse titel op een allroundtoernooi. Op de 10.000 meter zette Blokhuijsen de tweede tijd neer (13.17,07), achter de zegevierende Arjan Stroetinga (13.11,35).

Eerste titel bij de senioren

De Jong, pas twintig jaar, moest op de langste afstand een voorsprong van ongeveer zes seconden op Annouk van der Weijden verdedigen. In een rechtstreeks duel wist De Jong de schade tot anderhalve seconde beperkt te houden (7.04,55 om 7.05,93). Het is voor haar de eerste titel sinds ze bij de senioren meedoet.

In het eindklassement bij de mannen pakte Douwe de Vries zilver en Patrick Roest brons. De zilveren medaille ging bij de vrouwen naar Annouk van der Weijden, Linda de Vries pakte het brons.