Belgische kernreactor Tihange 2 weer uitgevallen

Door de problemen bij de Belgische reactoren zijn de centrales fel omstreden.

De kerncentrale in Tihange in België.
De kerncentrale in Tihange in België. Foto Marcel van Hoorn / ANP

De Belgische kerncentrale Tihange 2, veertig kilometer van de Limburgse grens, is zondagochtend opnieuw stilgevallen. De oorzaak is nog niet duidelijk. Dat maakte het moederbedrijf van de centrale bekend op de website.

De kerncentrale in Tihange kampt al langer met problemen en ook de reactoren in Doel, bij Antwerpen, liggen vaker stil. De Belgische centrales vallen regelmatig stil door sabotage en technische problemen. Tihange 2 was ange tijd niet actief door scheurtjes in de wand van het reactorvat.

Begin deze maand werd Doel 1 stilgelegd, die kort daarvoor juist weer was aangezet. Ook Doel 2 en Doel 3, andere reactoren, werden pas geleden weer opgestart. Bij Doel 2 werden vorig jaar haarscheurtjes in reactorvaten ontdekt.

kerncentrales

Door de problemen bij de Belgische reactoren zijn de centrales fel omstreden. De gemeentes Aken, Maastricht en enkele Belgische gemeentes proberen via een gang naar de rechter de centrale in Tihange te sluiten, volgens 1Limburg.

Tihange: