AZ maakt einde aan kampioenskansen Feyenoord

In de andere voetbalwedstrijden op zondag wonnen PSV, FC Utrecht en ADO Den Haag.

Vincent Janssen van AZ juicht na zijn derde doelpunt tegen Feyenoord.
Vincent Janssen van AZ juicht na zijn derde doelpunt tegen Feyenoord. Foto ANP

AZ heeft in ieder geval voorlopig een einde gemaakt aan de titelaspiraties van Feyenoord. Dankzij drie doelpunten van spits Vincent Janssen wisten de Alkmaarders met 4-2 te winnen en werd Feyenoord op 11 punten van koploper Ajax gezet.

De doelpunten waren voor AZ-speler Janssen extra mooi omdat hij ooit in de jeugd is weggestuurd bij Feyenoord. Naast Janssen scoorde ook Markus Hendriksen voor de thuisploeg. Namens Feyenoord scoorden Michiel Kramer en Tonny Vilhena, maar die goals waren slechts van statistische waarde.

Bij de Rotterdammers overheerste achteraf woede en onbegrip. Aanvoerder Kuyt zei tegen ANP liever niets te willen zeggen omdat hij “te vol emotie zat”:

“Alles wat we de afgelopen maanden hebben opgebouwd, hebben we zelf weggegooid. Heel triest.”

Winst voor PSV en Utrecht

PSV blijft wel goed in het spoor van Ajax. De regerend landskampioen bleef dankzij twee doelpunten van Héctor Moreno en drie assists van Andrés Guardado eenvoudig het ontmantelde FC Twente de baas: 4-2. Naast Moreno scoorden Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon namens de ploeg van coach Philip Cocu. Jari Oosterwijk en Chinedu Ede deden wat terug. PSV staat nog altijd op drie punten van Ajax tweede. Twente staat nu in de gevarenzone op de zestiende plaats.

FC Utrecht won dankzij een laat doelpunt van invaller Ruud Boymans van PEC Zwolle: 1-0. Zo’n negentig minuten lang wist Zwolle de aanvalsdruk van Utrecht te weerstaan, maar uiteindelijk kreeg de thuisploeg toch loon naar werken. Daardoor klimt de ploeg uit de Domstad naar de vijfde plaats. PEC staat nu achtste.

In de laatste wedstrijd die zondag werd gespeeld won ADO Den Haag met 2-1 van Cambuur Leeuwarden. De Friese ploeg kwam nog wel voor in de eerste helft dankzij een doelpunt van Sander van de Streek. In een tijdsbestek van drie minuten stelde ADO echter orde op zaken in de tweede helft. Twee doelpunten van Mike Havenaar in de 53e en 56e minuut hielden de drie punten in de Hofstad.