Acht Egyptenaren berecht na reparatie Toetanchamon

De acht Egyptenaren wordt nalatigheid verweten. De baard werd terug geplakt met gewone kunsthars.

Het bekende dodenmasker van Toetanchamon in het Egyptische museum in Kaïro.
Het bekende dodenmasker van Toetanchamon in het Egyptische museum in Kaïro. Foto Hassan Ammar / AP

Acht Egyptenaren die betrokken waren bij de mislukte reparatie van het masker van de Egyptische farao Toetanchamon, worden berecht, meldt persbureau AP. Hen wordt nalatigheid verweten.

Eind vorig jaar werd het gouden masker hersteld nadat het bij een haastige reparatie, waarbij de baard terug aan het beeld werd gezet, terug geplakt werd met gewone kunsthars.

In een verklaring zeiden officieren van justitie dat het 3300 jaar oude masker werd bekrast en daardoor beschadigde. Er zou een klodder lijm op het gezicht zijn gekomen, die vervolgens verwijderd werd met een schraper. Vorige maand is het beeld weer tentoongesteld in het museum in Kaïro, nadat een Duits-Egyptisch team van conservatoren het dodenmasker van de farao restaureerde.

Het gaat om de blauw met gouden baard van het masker, dat in 1922 door de Britse archeologen Howard Carter en George Herbert werd ontdekt. De baard zou in augustus 2014 zijn losgekomen tijdens een schoonmaakklus. De baard had door een conservator moeten worden hersteld, maar daar was kennelijk niet voor gekozen, zei een van de conservatoren toen tegen NRC:

“Ze hadden haast om het snel weer tentoon te stellen en hebben toen een sneldrogend, materiaal gebruikt. Daarbij is gewone kunsthars gebruikt. Dat is prima voor het lijmen van metaal of steen, maar niet voor dit bijzondere masker.”