23 vermoedelijke IS-leden aan de Turkse grens opgepakt

Daar waar Turkije grenst aan het kalifaat van IS probeerden strijders illegaal het land binnen te komen.

Vlaggen van Turkije en het Vrije Syrische Leger op de grensovergang van Bab Al-Salam. De Turkse kant is gesloten.
Vlaggen van Turkije en het Vrije Syrische Leger op de grensovergang van Bab Al-Salam. De Turkse kant is gesloten. Foto Abdelrahmin Ismail / Reuters

Turkse soldaten hebben 23 vermoedelijke leden van Islamitische Staat (IS) opgepakt. Zij probeerden met 21 kinderen illegaal de grens van Syrië naar Turkije over te steken, meldt persbureau AFP op gezag van het Turkse leger.

De verdachten, van wie de nationaliteiten niet zijn bekendgemaakt, werden zaterdag gearresteerd toen zij illegaal Turkije wilden binnenkomen via Elbeyli, in de provincie Kilis.

Turkije heeft de grenscontroles, op aandringen van Europa, verscherpt. NRC-correspondent Marloes de Koning schreef eerder dat de meest problematische zone de 98 kilometer tussen Kilis en Jarabulus is. Daar grenst Turkije direct aan het ‘kalifaat’ van IS, zoals in Elbeyli. In praktijk zijn vluchtelingen en jihadisten moeilijk van elkaar te onderscheiden.

011216ihn_syrie_ig82

Het leger pakte vrijdag ook al zes vermoedelijke IS-leden en acht kinderen op. Ook zij wilden illegaal Turkije binnenkomen.

Lees ook de reportage van onze correspondent Marloes de Koning. Iedereen strandt bij de grens.