Zeker 45 migranten nabij Griekse kust verdronken

Terwijl deze week weer tientallen asielzoekers op zee omkwamen, blijft de EU in onderhandeling met Turkije

Twee keer schipbreuk op één dag
Twee keer schipbreuk op één dag

Voor de Griekse kust zijn bij schipbreuk in de nacht van donderdag op vrijdag 45 migranten omgekomen, onder wie zeventien kinderen. Dat meldt de Griekse kustwacht, die bij een reddingsoperatie meer dan 70 opvarenden van twee smokkelbootjes heeft opgepikt.

Het eerste schip, met 49 migranten aan boord, leed schipbreuk nabij het eiland Farmakonisi in de Egeïsche Zee. Zeker acht mensen kwamen om: twee vrouwen en zes kinderen.

Enkele uren later zonk het tweede schip, vlakbij het eiland Kalimnos. Hierbij kwamen volgens het Amerikaanse persbureau AP zeker 34 mensen om het leven: zestien vrouwen, zeven mannen en elf kinderen. Het is onduidelijk hoeveel mensen er in totaal op de tweede boot zaten: volgens de kustwacht circa zeventig mensen.

Twee weken geleden kwamen er in de Middellandse Zee ook al bijna 50 mensen om, toen hun bootje op weg naar Griekenland op zee kapseisde.

Niet alleen de humanitaire kant van de migrantencrisis is in 2016 nog niet dichter bij de oplossing. Ook de financiële aspecten blijven een groot probleem voor de Europese Unie.

In Berlijn probeerden de Duitse bondskanselier Merkel en de Turkse premier Davutoglu de uitvoering van de eerdere afspraken vlot te trekken. Merkel beloofde wederom dat de EU met drie miljard euro over de brug zou komen als Turkije de instroom van vluchtelingen uit Syrië tot staan weet te brengen.

Davutoglu zegde toe dat Turkije zich zou inspannen om de stroom in te dammen maar wilde niet zover gaan om de grens te sluiten. Eerder had Davutoglu tegen het Duitse persbureau DPA gezegd dat Turkije waarschijnlijk nog meer geld nodig heeft. De crisis heeft het land tot nu toe 10 miljard gekost.

Premier Rutte liet daarna weten dat Nederland niet meer wil bijdragen dan de drie miljard die de EU reeds heeft gereserveerd voor Turkije. Voor de Europese top van 18 februari moet Ankara de projecten selecteren waaraan het de drie miljard wil besteden.

In Turkije verblijven momenteel circa drie miljoen vluchtelingen, die ten dele uit Syrië komen. Volgens de Turkse premier is het ongepast als de EU de vluchtelingencrisis zou willen afwentelen op zijn land. „Turkije kan het probleem niet alleen het hoofd bieden”, zei Davutoglu. Merkel gaf aan dat ze wil bijdragen aan de bestrijding van smokkelaars. „We kunnen niet toelaten dat smokkelaars de baas zijn”, aldus de bondskanselier.