Wilders deelt verfspray uit, opbrengst naar vluchtelingen

Als tegenbeweging worden de busjes die Wilders uitdeelde op Facebook doorverkocht. En de opbrengst gaat naar Stichting Vluchteling.

Foto ANP / Remko de Waal
Foto ANP / Remko de Waal PVV-leider Geert Wilders deelt verzetsspray uit in Spijkenisse.

Met een beetje geluk, zegt Wouter Struijk (27) uit Spijkenisse, is er in een half uur 500 euro opgehaald voor de Stichting Vluchteling. “Bedankt, meneer Wilders.”

De PVV-leider is net weg van de markt in Spijkenisse, waar hij met partijgenoten zo’n zeventig rode busjes ‘criminal identifier’ uitdeelde: verfspray die mensen niet snel van hun gezicht krijgen. Geert Wilders zegt dat vrouwen de spray nodig hebben om zich te verdedigen tegen asielzoekers die hen kwaad zouden willen doen – zoals in Keulen. Of nog beter, vindt hij: de echte pepperspray die in Nederland verboden is.

Vijftig euro voor een busje

De vriendin van Wouter Struijk en nog zo’n twintig of dertig andere vrouwen die juist niets van de PVV-actie moesten hebben, stonden óók op de markt en staken steeds hun hand uit voor een busje. “Meneer Wilders, mag ik er ook een?” Ze haalden er ongeveer tien op en verkopen die nu via Facebook. De opbrengst is voor de Stichting Vluchteling. “Er is al vijftig euro geboden voor een busje”, zegt Struijk, gemeenteambtenaar in Schiedam en in de gemeente Nissewaard, waar Spijkenisse bij hoort, en fractievoorzitter van de PvdA.

Het was een idee dat hij afgelopen week opeens had bedacht, samen met zijn vriendin Kim van de Kant die media- en entertainmentmanagement studeert, zegt hij. “We zaten op de bank en dachten: kunnen we niet iets doen om de actie van Wilders te neutraliseren?”

Op de markt van Spijkenisse staan om twaalf uur, als Wilders er bijna is, wel vooral PVV-fans. In een zijstraat van de markt staat een klein groepje tegendemonstranten met spandoeken en megafoons. Ze roepen: “Wilders racist, geen feminist.” Ze worden bij Wilders weggehouden. De politie arresteert later tien vrouwen die niet wilden weggaan en zich niet wilden legitimeren.

‘Bang voor mijn dochter’

Wilders zelf slaat geen televisiecamera over om zijn verhaal te kunnen vertellen en gaat tussendoor glimlachend op de foto met vrouwen en een paar kinderen die bij hem in de buurt kunnen komen. Hij wordt omhelsd door een oudere vrouw en praat even met een vrouw in een rolstoel. Voor de mannelijke PVV-aanhangers is het duidelijk: zíj bestaan nu even niet voor Wilders. De boodschap gaat over de veiligheid van de Nederlandse vrouwen.

Twee vrouwen die uit een dorp in de buurt zijn gekomen en alleen hun voornaam willen geven, Lia (50) en Annemarie (48), stonden al om kwart voor twaalf klaar. “We lopen alles af van de PVV”, zegt Annemarie. “Ook alle Pegidabijeenkomsten.” Ze is zelf niet bang voor vluchtelingen, zegt ze. “Ik ben bang voor mijn dochter. Ze werkt in een verpleeghuis in Den Haag, naast een vluchtelingenopvang. “Er zitten daar alleen maar mannen. Maar tot nu toe is er niks gebeurd.”

Lia: “Wel in een zwembad in Wateringen. Daar is een meisje van twaalf door een asielzoeker aangerand. Daar hoor je niks over in de media. Op Facebook durf ik ook niet mijn woonplaats te vermelden. Als je uitkomt voor je mening, ben je meteen een racist.”

‘Ik ben een racist, ja’

Een vrouw van 76, die ook alleen haar voornaam wil geven (Riet), zegt: “Ik bén een racist. Ik kom er gewoon voor uit.” “Ik ook”, zegt Lia. Riet gaat verder: “Ik heb mijn leven lang hard gewerkt in de gezinszorg en heb altijd alleen maar moeten betalen. Nu wordt alles weggegeven aan die mensen uit al die landen.”

Wilders deelt zelf maar zo’n vijf busjes uit. De tweede vrouw die er een van hem krijgt, is Leontine Maris (53), telefoniste bij een postorderbedrijf. Ze stopt het busje snel in haar tas. “Ik ga thuis op mijn gemakje kijken hoe het werkt.” Leontine Maris zegt dat ze bang is, ja. “Ik ben heel schrikkerig.”

‘Spijkenisse is groot genoeg’

Is ze bang voor vluchtelingen? “Nee, voor ons eigen volk ben ik het meest bang. Ik ben bang door alles wat er gebeurt in de maatschappij.”
Ze stemt op de PVV. “Wilders zegt het allemaal heel goed en ik zou graag eens zien wat er gebeurt als hij zou kunnen regeren.”

Maar ze is niet tegen de komst van vluchtelingen, zoals Wilders. “Spijkenisse is groot genoeg. Er kunnen hier echt wel vijftig of zestig worden opgevangen. Mijn eigen opa en oma zijn ook ooit gevlucht, maar ik weet niet meer waar vandaan. Door de oorlog kan dat gebeuren, toch? Dat je weg moet?”